funiQ logo

„Szőlőhegyi ízelítő” kerékpáros túra Zsigárdi Erdei laktól

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  200 m
Össz. lejtő: -200 m
Magasság max.: 265 m
Magasság min.: 159 m

Útvonal: A Zsigárdi Erdei lak – kék jelzésen nyugatra, majd északra Hosszúvölgy irányába – Hosszúvölgyön aszfaltos úton DNy-i irányba Homokkomárom felé – kék jelzésen végig a falun a kegytemplomig – Kegytemplomtól vissza 1,1 km-t a kék jelzésen – Balra fordulás É-i irányba Felső-Csinga – Csinga-hegy fafaragók házáig és vissza – Felső-Csinga – Erdei lak a már ismert úton

 • Túra típusa: Kerékpáros
 • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig.

Az 1-1,5 órás kerékpáros túra szervezhető kerekezésben gyakorlattal rendelkező családoknak és baráti társaságoknak egyaránt. Sík területről indulva jutunk el a magas dombvégre épített kegytemplomig. A kerékpározás során érintjük Homokkomárom híres szőlőterületének egy részét. A felső-csingai pincesor fafaragásaival hívja fel a látogatók figyelmét.

új pincék a Felső-Csinga-hegyen (homokkomáromi szőlőhegy)
Új pincék a Felső-Csinga-hegyen (homokkomáromi szőlőhegy) Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Zsigárdi Erdei Lak a csendes erdő mélyén megbúvó ház. 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló épületet a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel. Két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Különlegességei közé tartozik a mellette elhaladó Kéktúra útvonal, illetve a közvetlen közelében található Erzsébet királyné-emlékhely és a Zrínyi-hárs. Az erdei lak udvarán, illetve az épület mellet jól felszerelt pihenőhely található.

A házzal szemben az öreg fák alatt egy emlékkő fehérlik: „Erzsébet királyné, 1898” a felirata. Ma már nem tudni, hogy ki állította, de máig őrzi a tragikus körülmények között elhunyt, magyarok által oly szeretett királyné emlékét. (A kő mögött vén hársfa áll.)

Zsigárd erdei lak
Zsigárd erdei lak Fotó: Kovács Károly
 • Zrínyi hársfája a Zsigárd erdei lakhoz közel
  Zrínyi hársfája a Zsigárd erdei lakhoz közel Fotó: Kovács Károly
 • Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében
  Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
 • a Zsigárdi erdei lak
  A Zsigárdi erdei lak Fotó: Kovács Károly
 • Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében
  Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly

Az erdei laktól induljunk el nyugati irányba a kék jelzés mentén, majd az első kereszteződésnél forduljunk jobbra, északnak, követve a turistajelet. Karbantartott földúton érkezünk meg Hosszúvölgyre. Az aszfaltos utat elérve, annak nyomvonalát követve DNy-i irányba, balra fordulunk és 300-400 m séta után elérjük Homokkomáromot.

A kék jelzést követve elérjük Homokkomáromot. A faluból a templomba vezető meredek út mentén a „Csingahegyi Napok” során készült faszobrok sorakoznak. A magyar királyokat ábrázoló alkotások helyi és környékbeli fafaragók munkái.

faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén
Faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén Fotó: Kovács Károly

A dombtető déli nyúlványán áll a Kisboldogasszony-templom, amely napjainkban a Dunántúl egyik legjelentősebb zarándokközpontja. A mai templomot 1722-ben kezdték el építeni. Az építkezés befejezése és a templom teljes felszerelése gróf Batthyány Lajos, az akkori kegyúr nevéhez kötődik. Az ő kérésére 1751-ben XIV. Benedek pápa Szent Félix vértanú gyermek ereklyéit adományozta a homokkomáromi templomnak. Ma a főoltáron, a kegykép alatt látható Szent Félix ereklyéje. A templommal szemben lévő kolostort 1772-1778 között építették a zarándokok szolgálatát ellátó atyák részére. Később (1911-től) ez plébániaépület volt, ma pedig a Nyolc Boldogság Közösség használatában áll. A kolostorban kegytárgybolt működik. A templomban minden hónap 13-án van a kegytemplom engesztelőnapja, amelyre számos zarándok érkezik.

a homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly
 • a homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
  A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly
 • homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
  Homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly
 • Nyolc Boldogság Közösség kolostora Homokkomáromban
  Nyolc Boldogság Közösség kolostora Homokkomáromban Fotó: Kovács Károly
 • a homokkomáromi kegytemplom
  A homokkomáromi kegytemplom Fotó: Kovács Károly

A kegytemplomtól aszfaltos úton térjünk vissza a településre, és mielőtt kiérnék, a „Felső-Csinga” feliratú fatáblánál forduljunk É-nak balra. A Homokkomáromi Hegyközség 1998-ban alakult 240 hektárral rendelkező területtel. A szőlőhegy több részre tagolódik, és több mint 400 termelő gazdálkodik. A szőlőhegyen már hagyománnyá vált a nyaranta megrendezésre kerülő Csingahegyi Napok, melyet a Csingahegyi Művészműhely Egyesület szervez. A rendezvényre fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők és más művészek gyűlnek össze, hogy a rengeteg látogató előtt közösen készítsék el az alkotásaikat. A kisparcellák mentén elhelyezkedő pincesor mellett egyedi faalkotásokban gyönyörködhetünk.

Felső-csingai fafaragók házai a homokkomáromi szőlőhegyen
Felső-csingai fafaragók házai a homokkomáromi szőlőhegyen Fotó: Kovács Károly
 • faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén
  Faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén Fotó: Kovács Károly
 • faszobrok a felső-csingai szőlőhegyen
  Faszobrok a felső-csingai szőlőhegyen Fotó: Kovács Károly
 • Felső-csingai fafaragásoki a homokkomáromi szőlőhegyen
  Felső-csingai fafaragásoki a homokkomáromi szőlőhegyen Fotó: Kovács Károly
 • régi pince a Felső-Csinga-hegy aljában (homokkomáromi szőlőhegy)
  Régi pince a Felső-Csinga-hegy aljában (homokkomáromi szőlőhegy) Fotó: Kovács Károly

A fafaragók házánál forduljunk meg, és térjünk vissza az aszfaltos bekötő útra. A már ismert útvonalon érünk vissza a Zsigárdi Erdei Lakhoz.

Vissza a pihenőhelyhez

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei