funiQ logo

„Vaddisznóskert” túra – Kistúra Zsigárdi erdei lak környékén

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 6,5 km
Össz. emelkedő:  50 m
Össz. lejtő: -50 m
Magasság max.: 170 m
Magasság min.: 146 m

Útvonal: Zsigárdi Erdei Lak – nyugatra a K– jelzésen – első leágazásnál délről megkerülve a vaddisznós kertet keletre – Zsigárdmajor – észak felé a K– jelzésen – Zsigárdi Erdei Lak

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig (kivéve vadászszezonban)
  • Parkolási lehetőség az erdei lak előtt

Ez a rövidebb túra megfelelő általános iskolai osztályok, családos és idősebb túrakedvelők számára félnapos programnak. A terep könnyen járható, nem terheli meg a szervezetet, eközben pedig vaddisznó-megfigyelésre is van lehetőség. Figyelem! A túra jelentős része nem jelzett földúton halad.

kerítéssel védett "vaddisznóskert" Zsigárdmajor közelében
Kerítéssel védett "vaddisznóskert" Zsigárdmajor közelében Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Zsigárdi Erdei Lak csendes erdő mélyén megbúvó ház. Az 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló épületet a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel. Két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Különlegességei közé tartozik a mellette elhaladó Kéktúra útvonal, illetve a közvetlen közelében található Erzsébet királyné-emlékhely és a Zrínyi-hárs. Az erdei lak udvarán, illetve az épület mellett jól felszerelt pihenőhely található.

Zsigárd erdei lak
Zsigárd erdei lak Fotó: Kovács Károly

A házzal szemben az öreg fák alatt egy emlékkő fehérlik: „Erzsébet királyné, 1898” a felirata. Ma már nem tudni, hogy ki állította, de máig őrzi a tragikus körülmények között elhunyt, magyarok által oly szeretett királyné emlékét. A kő mögött vén hársfa áll.

Erzsébet királyné emlékműve egy öreg hársfa alatt a Zsigárd erdei lak mellett
Erzsébet királyné emlékműve egy öreg hársfa alatt a Zsigárd erdei lak mellett Fotó: Kovács Károly

Az erdei laktól induljunk el a K– jelzésen nyugati irányba, majd az első kereszteződésnél forduljunk délnek egy jelöletlen útra. Kövessük az utat az első balra (keleti irányba) nyíló, szabad bejárást engedő földútig. A letérés után szinte azonnal áthaladunk a Homoki-patak fölött.

a homokkomáromi kegytemplom
Az útról jól látszik a homokkomáromi kegytemplom Fotó: Kovács Károly

Zala megye erdeiben a második legjelentősebb nagyvad a vaddisznó. Vadászatára minden Zalaerdő Zrt.-hez tartozó erdészet szervez téli hajtóvadászatokat. A vaddisznóállomány kezelhetősége és még jobb hasznosítása érdekében Lentiben, Zalabaksán, Nagykanizsán, Bakon épült vaddisznóskert.

lápos erdő Nagykanizsa külterületén
Lápos erdő Nagykanizsa külterületén Fotó: Kovács Károly

Zala megye nemcsak az ország egyik legerdősültebb területe, hanem ennek megfelelően a vadállománya is rendkívül sokszínű. A területre a nagyvadállomány – a gím- és dámszarvas, az őz és a vaddisznó – a jellemző. A vaddisznó élőhelyül szívesen választja a nedves talajú lombhullató erdőket, kedveli az ingoványos, mocsaras dús aljnövényzetű területeket. A zsigárdi vaddisznóskert is egy vízfolyás mentén helyezkedik el, amelynek környékén ideális dagonyázók vannak.

A vaddisznóskert kerítéssel védett terület, amelynek mentén keleti irányba folytassuk utunkat. A vaddisznóskert délkeleti végén forduljunk északnak. Hamarosan elérjük Zsigárdmajort.

Zsigárdmajori harangláb
Zsigárdmajori harangláb Fotó: Kovács Károly

Zsigárdmajor egy Homokkomáromhoz tartozó lakott külterület, amely az Országos Kéktúra útvonal mentén fekszik. Központjában egyszerű harangláb áll. Zala megyében a kistelepülések utcaképéhez hozzátartoznak a haranglábak, harangtornyok, ezek egyik modern változata a zsigárdi.

Zsigárdmajortól a K– jelzésen térünk vissza az erdei lakhoz.

A vaddisznóskertet átszelő vízfolyás északkeleti partján, az út közelében áll egy öreg, fekvő törzsű hársfa. (Erdei lak közelében.) Közelében lévő táblán ez a felirat olvasható: „1620-1664 – Zrínyi Miklós pihent meg e fa alatt.” Az eredeti fa számos alkalommal megújította magát, így tényleg a több száz éves nevezetes fa megfiatalodott sarja fogadja a látogatót.

Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében
Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly

Vissza a pihenőhelyhez

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei