funiQ logo

Tatai vár

A Lackffyak kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Falai adnak otthont a Kuny Domokos Múzeumnak.

Tatai vár az Öreg-tó partján
Tatai vár az Öreg-tó partján Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. Ekkor gótikus és reneszánsz stílusban bővítették. 

A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Esterházy-családnak köszönhetünk. Korábban az Esterházyak a középkori romok elbontásával egy új, barokk kastélyt szerettek volna építeni, de anyagi okok miatt csak egy szerényebb kastély épült fel, és így megmaradt a vár. Ezen építkezések során, 1755-ben készült el Fellner Jakab tervei alapján a kőhidas bejáró, a vár főbejárata. A várat 1815-től Charles Moreau tervei alapján romantikus stílusban átépítették, az udvar felé néző homlokzatot pedig Schmidt Frigyes tervei szerint átalakították. A mai torony is ebből az építkezésből származik.

A várbejárat mellett található a Fellner által épített Udvarbíró-ház. Az épület udvarán a város felszámolt temetőiből XVIII-XIX. századi sírkövek láthatók, vele szemben pedig az 1820-ban épült kis börtönkápolna. A kápolnát a várfal felhasználásával klasszicista stílusban építették, majd romantikus stílusban átalakították.

légifotó a várról
Légifotó a várról

Az épület egy restauráló műhelynek ad otthont, a kápolnában pedig a XVIII-XIX. század egyházművészetét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Elérhetőség:

Cím: 2890 Tata, Váralja u. 1-3.
Tel.: +36 34 381 251

Nyitva tartás:

  • Keddtől vasárnapig: 9-18 óráig

Belépőjegyek megváltása 17:15-ig lehetséges!