„Északi kékvándor” gyalogos nagytúra a Macskás-forrás környékén

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 18 km
Össz. emelkedő:  340 m
Össz. lejtő: -330 m
Magasság max.: 269 m
Magasság min.: 186 m

Útvonal: Zalalövő, Salla Múzeum – Borosán-völgy, Szentkút – Nagyfernekág – Nagyhegy – Macskás-forrás erdei pihenő – Macskás-forrás – K– jelzés – Kerek-domb – Kecske-part – Kustánszeg – Kustánszegi-tó

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig
  • Parkolási lehetőség Zalalövőn a Kossuth u. mentén vagy a a Macskás-forrás közelében az erdészeti úton – Irsapuszta irányából – a sorompó előtt

A Zalalövőről induló túraútvonalat gyakorlott túrázóknak javasoljuk. A túra jelentős része a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán halad.

Kustánszegi -tó
Kustánszegi -tó Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

A kistúrához képest alternatív indulási helyszín az egész napos programot tervezők számára a zalalövői Salla Múzeum. Salla (Sala, Salle) valószínűleg illyr-kelta eredetű, ó-európai földrajzi név a Zala folyó megjelölésére. Innen kapta nevét az a település, amely a mai Zalalövő elődje volt a római korban. Mintegy 400 éves fennállása folyamán fontos szerepet játszott a Rába és a Mura folyó, illetve az Alpokalja és a Balaton-vidék által határolt térség történetében. A három teremből álló állandó kiállítás mellett az épület mögött romkert található. A romkertben Salla fő periódusaiból a IV. századi úti állomás nagyobb részlete, és egy II. századi, fürdővel ellátott polgárház helyiségei láthatók. A IV. századi létesítmény méreteire jellemző, hogy falait 270 cm mélyen alapozták, és hogy nincs a mai Zalalövőn ekkora középület, beleértve a templomot és az iskolát is. A romkert mai állapotában ez a hatalmas épület csak félig van feltárva.

Salla Múzeum Zalalövőn
Salla Múzeum Zalalövőn Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A kiállítóteremtől haladunk keleti majd déli irányba a S– jelzés és a K+ jelzésen, amíg el nem érjük a K– jelzést a Zala folyó túloldalán.

Zalalövő Pörgölin nevű településrészén térünk rá a K– jelzésre és a települést elhagyva haladunk Borosán-völgy felé. Borosán-völgy Zalalövő központjától nem túl messze, egy szép bükkös erdőben található. Jó vizű forrása körül a háború után kiépítettek egy szakrális emlékhelyet (amely egyúttal víznyerő helyként is szolgált), hálából, hogy véget ért a második világégés. A völgy mindig kedvelt búcsújáró hely volt, a helybeliek itt tartották a Sarlós Boldogasszony búcsút minden év július másodikán. Ősszel is rendeztek egy búcsút, ezt főként a cigányság tekintette saját ünnepének. A területen több védett, ritka növény- és állatfaj megtalálható (mint ciklámen, tőzike, kockás liliom, kakasmandinkó). Szentkút a K● jelzésen alig 100 méteres kitérő a kéktúráról. A K– jelzésre visszatérve a 86-os utat átszelve Nagyfernekágon keresztül haladunk a K– jelzésen tovább. A településrészen szép fa harangláb található.

Borosán-völgyi forrás
Borosán-völgyi forrás Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • kereszt a Zalalövő-Nagyfernekág leágazásnál
    Kereszt a Zalalövő-Nagyfernekág leágazásnál Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • a Kisfernekág és Nagyfernekág közötti szőlőhegyi bejáratot jelző szobor
    A Kisfernekág és Nagyfernekág közötti szőlőhegyi bejáratot jelző szobor Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Nagyfernekág
    Nagyfernekág Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • harangláb a Zalalövőhöz tartozó Nagyfernekágon
    Harangláb a Zalalövőhöz tartozó Nagyfernekágon Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A K– jelzést délnyugati irányba követve érkezünk Nagyhegyhez, amely mára elhagyott külterület.

Kb. 1 km séta után érünk a Macskás-forrási pihenőhely közelébe. Jelöletlen erdei földúton közelítjük meg a Babos-erdőben található pihenőt. Erdei gyalogösvényen haladunk északnyugati irányba, hogy visszatérjünk a K– jelzésre.

Macskás-forrás erdei pihenőhely
Macskás-forrás erdei pihenőhely Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Kiépített erdészeti úton (K– jelzés) haladunk Kerek-domb felé. A K– jelzés a Keresztúri-patak egyik ága után hagyja el az erdészeti utat és tart nyugatnak a Kecske-part felé. A patak a Zala folyóba ömlő kisebb vízfolyás, amelynek elmocsarasodott völgye izgalmas túraútvonal. A Kecske-part után a K– jelzés találkozik a K+ jelzéssel közel 500 méter hosszan együtt futnak, majd innen keletre fordul a K– jelzés Kustánszeg felé. Ezzel a Göcseji szeg világába érkezik a bakancsos kiránduló. Az út a csemetekert mellett haladva éri el a települést.

kék kereszt jelzés a Zalalövő környéki erdőben
Kék kereszt jelzés a Zalalövő környéki erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Keresztúri-patak
    Keresztúri-patak Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • tavaszi erdő a Keresztúri-patak közelében
    Tavaszi erdő a Keresztúri-patak közelében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • patakparti virág
    Patakparti virág Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • patak a kék kereszt jelzésen a Zalalövő környéki erdőben
    Patak a kék kereszt jelzésen a Zalalövő környéki erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A településre beérve a Dózsa György utcánál hagyjuk el a K– jelzést és a Tó utcán végigmenve érjük el túránk végpontját, a mesterséges víztározót, a Kustánszegi-tavat. A tavat 1987-ben alakították ki, Zala megye egyik legszebb részén, a göcseji "szegek" vidékén. A Kustánszegi-tó keleti és északi része kizárólag horgászatra, nyugati része strandolásra alkalmas. Helyben szabadstrand, strandröplabda- és strandkosárlabda pálya, játszótér, piknikező hely található. Minden év augusztusának második hétvégéjén Kustánszegi Napokat tartanak, horgászversennyel, halászléfőzéssel, egyéb sport és kulturális rendezvényekkel.

Kustánszegi-tó
Kustánszegi-tó Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • kilátás a Kustánszegi-tóra a református templom elől
    Kilátás a Kustánszegi-tóra a református templom elől Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Kustánszegi-tó
    Kustánszegi-tó Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Kustánszegi-tó
    Kustánszegi-tó Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza a pihenőhelyhez

Zalalövő "Macskás" forrás és erdei pihenőhely A Macskás-forrás a Zalalövőről kiinduló gyalogos túrák kedvelt állomása. Mivel az Országos Kéktúra útvonalának közelében helyezkedik el, gyakran keresik fel a nagyobb vándorkirándulások résztvevői is. Három gyalogos és három kerékpáros túrát ajánlunk, ami érinti a pihenőhelyet vagy innen indul.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei