„Északi kékvándor” gyalogos kistúra a Macskás-forrás környékén

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  190 m
Össz. lejtő: -220 m
Magasság max.: 269 m
Magasság min.: 196 m

Útvonal: Macskás-forrás – K– jelzés – Kerek-domb – Kecske-part – Kustánszeg – Kustánszegi-tó

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig

Az alternatív kezdési lehetőséget tartalmazó túraútvonalat gyakorlott túrázóknak javasoljuk. A túra jelentős része a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán halad. (Parkolási lehetőség Zalalövőn a Kossuth u. mentén és a Macskás-forrás közelében az erdészeti úton – Irsapuszta irányából – a sorompó előtt.)

Útvonal

A túra kezdőpontjáról, a Babos-erdőben található Macskás-forrási pihenőhelyről erdei gyalogösvényen haladunk északnyugati irányba, hogy elérjünk a K– jelzésre.

Kiépített erdészeti úton (K– jelzés) haladunk Kerek-domb felé. A K– jelzés a Keresztúri-patak egyik ága után hagyja el az erdészeti utat és tart nyugatnak a Kecske-part felé. A patak a Zala folyóba ömlő kisebb vízfolyás, amelynek elmocsarasodott völgye izgalmas túraútvonal. A Kecske-part után a K– jelzés találkozik a K+ jelzéssel közel 500 méter hosszan együtt futnak, majd innen keletre fordul a K– jelzés Kustánszeg felé. Ezzel a Göcseji szeg világába érkezik a bakancsos kiránduló. Az út a csemetekert mellett haladva éri el a települést.

A településre beérve a Dózsa György utcánál hagyjuk el a K– jelzést és a Tó utcán végigmenve érjük el túránk végpontját, a mesterséges víztározót, a Kustánszegi-tavat. A tavat 1987-ben alakították ki, Zala megye egyik legszebb részén, a göcseji "szegek" vidékén. A Kustánszegi-tó keleti és északi része kizárólag horgászatra, nyugati része strandolásra alkalmas. Helyben szabadstrand, strandröplabda- és strandkosárlabda pálya, játszótér, piknikező hely található. Minden év augusztusának második hétvégéjén Kustánszegi Napokat tartanak, horgászversennyel, halászléfőzéssel, egyéb sport és kulturális rendezvényekkel.

Vissza a pihenőhelyhez

Zalalövő "Macskás" forrás és erdei pihenőhely A Macskás-forrás a Zalalövőről kiinduló gyalogos túrák kedvelt állomása. Mivel az Országos Kéktúra útvonalának közelében helyezkedik el, gyakran keresik fel a nagyobb vándorkirándulások résztvevői is. Három gyalogos és három kerékpáros túrát ajánlunk, ami érinti a pihenőhelyet vagy innen indul.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei