funiQ logo

Lesence-kör (36 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 36 km
Össz. emelkedő:  440 m
Össz. lejtő: -440 m
Magasság max.: 272 m
Magasság min.: 122 m

Útvonal: Lesencetomaj – Uzsa – Szebike-völgy – Tátikahidegkúti major – Zalaszántó – Várvölgy - Lesencetomaj

A Keszthelyi-hegység északi peremét fedezhetjük fel ezen a Lesencetomajról induló túrán. Fantasztikus hangulatú erdőkőn és völgyeken keresztül vezet az út, és bár így is van szintemelkedés az útvonalban, még beiktathatunk néhány izgalmas kitérőt például az uzsai pálos kolostor romjaihoz, Tátika középkori várromjához vagy a Zalaszántói sztúpához.

őszi szőlősorok Várvölgy és Lesencetomaj közt
Őszi szőlősorok Várvölgy és Lesencetomaj közt Fotó: funiQ

Túraleírás

A túra Lesencetomajról, a 84-es számú főút kereszteződésből indul. Vonattal érkezve Tapolcán tudunk leszállni, ahonnan egy rövid, de forgalmas szakaszon, a 77-es úton lehet eljutni Lesencetomajra. Ha autóval érkeznénk, Lesencetomaj központjában, a Hősök parkjánál lehet parkolót találni.

Lesencetomaj szélén, a 84-es főút kereszteződésétől 200 méterre indul a túránk a lesenceistvándi elágazásból. Észak felé indulunk, Istvánd felé. A falut elhagyva balra már látszik utunk célja, a Keszthelyi-hegység északi vonulatai, és az oldalában futó szőlők közül kiemelkedő lesencetomaji templom.

Pár száz méter után át is érünk Lesenceistvándra. A főutcán megyünk végig, a központban érintve a Szent Jakab-templomot. A falu végében álló szentháromság szobornál elkanyarodik az út (nem inkább kettéválik?), itt mi enyhén balra fordulva megyünk tovább Uzsa felé. A mezőgazdasági telepig aszfalton, utána zúzottköves úton haladunk. Egy kis emelkedő után megpillantjuk az uzsai bazaltbánya rakodóterületén tornyosuló bazaltzúzalék hegyeket. Keresztezzük a bánya útját, a kanyarban egyenesen továbbhaladva érkezünk be Uzsára.

A központban, a Szentlélek-kápolna szomszédságában nemrég felújított park vár árnyas padokkal, szökőkúttal. Innen a Lázhegy utcán balra, a hegy felé fordulunk. Az út jobb oldalán, az iskola előtti parkban kiállított bányagépeket a Szentlélek-patak kis hídján átkelve tudjuk megnézni. Követve a Lázhegy utcát, átbújunk a bánya teherpályaudvarára menő vasúti szárnyvonal hídja alatt, majd a nagy U-kanyarban elhaladunk a bányaigazgatóság előtt (Itt az U-kanyart a track levágja!) . Innentől széles, jó minőségű makadámúton kapaszkodunk tovább. Bő fél kilométer múlva jobbra sorompós elágazáshoz érünk.

Tipp: Innen tehetünk egy kitérőt a hegy tetején álló egykori Uzsaszentléleki pálos kolostor romjaihoz. Ehhez haladjunk tovább a bánya makadámútján egészen amíg elérjük a bányaterületet. Itt a bal oldali, alsóbb útra fordulunk, átbújunk a szállítószalag alatt, majd nem sokkal utána a hajtűkanyarból ágazik le a romokhoz vezető út. Innen már csak pár méter és megtekintjük a kis tisztáson álló maradványokat. Ugyanezen az úton térünk vissza a sorompós elágazáshoz.
Fontos tudni, hogy a kolostor csak a bánya területén keresztül érhető el, a látogatásához előre kell engedélyt kérni a bányaigazgatóságon.

Letérve a bánya útjáról tömörített erdészeti földúton haladunk tovább, hangulatos, vízmosásokkal tarkított erdőben. Két kilométer múlva az újból aszfaltosba vált, másfél kilométeres enyhe lejtőn gurulunk le az egykori Hubertusz vadászházig (, ami ma a Kerekerdő Panzió és Szabadidőközpont nevet viseli). Ha meg akarjuk szakítani a túrát, az egyenes levezető út Uzsa vasútállomásra visz.

Az erdészeti műúton kanyargunk tovább, a piros sáv turistajelzést követve. A három kilométeres, végig enyhén emelkedő erdei szakaszon az út elég kátyús, helyenként murvával javított, de jól járható. A szakasz végén rövid lejtővel becsatlakozunk a Sarvaly felől jövő erdészeti útba, amin az Országos Kéktúra is halad. Itt enyhén balra fordulunk, és a következő egy kilométeren 60 méter emelkedőt küzdünk le. Az út ismét lejtősre vált, és hamarosan újabb elágazáshoz érünk, itt jobbra fordulunk. Öt kilométeres murvás, de jól járható útszakasz következik. Az árnyas erdőben haladó, végig enyhén lejtő út a Tátika várhegyét kerülve éri el 7327-es főutat. A főút elágazásában található a mára elapadt vizű Hidegkút-forrás és a mellé épült pihenőhely. Ha meg akarjuk mászni Tátika várát, érdemes a kerékpárokat itt lerakni, és a meredek bazaltcsúcsot gyalog megközelíteni.

A főúton balra fordulunk, Zalaszántó felé. Ez a két kilométeres szakasz túránk legforgalmasabb szakasza, ha gyerekekkel megyünk, legyünk nagyon óvatosak. Ahogy elindulunk a nyílegyenes főúton, balra a Vár-rét tisztásán szabályos kerek 30-40 méter átmérőjű, a terepből enyhén kiemelkedő erdőfoltokat figyelhetünk meg. A facsoportok alatt vaskori halomsírok rejtőznek. Az egykori temetkezési helyet először Rómer Flóris kutatta az 1800-as évek közepén, akkor 82 halmot számoltak össze. Legutóbbi kutatások alapján a Tátika déli, délkeleti oldalában összesen 288 sírt tartanak nyilván.

Zalaszántóra beérve jobbra nézve a falu fölötti csúcson megpillantjuk a buddhista sztúpa fehér csúcsát. ... sztúpa