funiQ logo

Alman-tető kilátó, Szólád

Somogy megye legmagasabb pontjának, a 316,43 méter magas Alman-tetőnek közelében áll az aprócska, 2001-ben állított kilátó, amelynek aljából és kilátószintjéről közel ugyanaz a csodás kilátás tárul a szemünk elé. Az Alman-tetőn egy kopjafa jelzi a magaslatot, ám ezt erdős terület veszi körül, így a panorámából szinte semmi nem látszik.

A Szóládhoz tartozó Nezdéről kellemes kirándulást tehetünk a kilátóhoz, utunk során érintve a 2002-ben állított Kupa-Koppány vezér Emlékparkot, amelyet járva 9 fa- és kőszobor mellett visz el utunk.

Szép időben a kb. 7 méteres kilátóból szemlélődve, vagy az alatta lévő padon ülve belátjuk a Szóládot, a környező dombokat és a fél Balatont, az északi part városaival és magaslataival egyetemben.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.