funiQ logo

Csemő

A közel 4000 fős, Pest megyei település Csemő 1952-ben Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult ki. Ekkor dőlt el az úgynevezett „csemői per”, amelyben a két szomszédos város ennek a területnek a birtoklásáért folytatott harca zárult le.

Csemő 1997-ben a „Virágos Magyarországért” verseny I. helyezettje lett, elnyerte „a legvirágosabb település” címet, 1998-ban az „Európa legvirágosabb község” verseny harmadik helyezettje lett.

Csemőn élt és alkotott Orisek Ferenc, a népművészet mestere, Király Zsiga-, és PRIMA díjas fafaragó művész, akinek alkotásai ma Csemő község tereit díszítik. Emellett a község lakosa volt Ladányi Mihály József Attila díjas költő is.

A turisták szívesen keresik fel a zöldövezetben lévő, háborítatlan természeti adottságokkal rendelkező Csemőt. A bor kedvelőinek kellemes időtöltést nyújtanak a helyi pincegazdaságok. A Gerje-patak mentén található a Duna-Tisza-közi lápvidék egyik legészakibb maradványa, egy tőzegláp. Sok ritka, veszélyeztetett növényfajnak ad otthont. A legnagyobb botanikai értékét a terület több pontján megjelenő tőzegmoha összefüggő foltjai jelentik.

Látnivalók

Urunk Mennybemenetele-templom

A község római katolikus temploma 1992 és 2000 között épült. Hagymasisakszerű toronysisakos tornya az árkádos bejárattól balra áll.

Református templom

A csemői református templom 1993 és 1998 között épült.

Hét Vezér-szobor

A millecentenárium alkalmából készült el a községháza melletti Hét vezér szobor, illetve a Templom téren a szabadtéri színpad.

Egyéb látnivalók: Tájház, Tamás Tanya - tanya és vendéglő, Domina Tanya - gyógyterápiás lovaglási programok