funiQ logo

Füzérradvány

A település a Sátoraljai kistérségben, pár km-re a határtól található.

Látnivalók

A falu K-i szélén található Károlyi-kastély (Tel.: 47/370-078) elődje egy XVIII. sz.-ban épült barokk épület volt, amelyet 1857–59-ben Ybl Miklós tervei alapján romantikus-eklektikus stílusban átépítettek. 1938-tól luxusszállóként, majd az 1948-as államosítás után a '90-es évek végéig szanatóriumként működött. Jelenleg felújítás alatt áll, D-i szárnya idegenvezetővel megtekinthető, további hasznosítása napirenden van.

Körülötte már a XVIII. sz.-ban ún. tájképi kertet kezdtek kialakítani, de az angolpark stílusjegyei csak az 1906-ban kezdődött nagyszabású parképítés során alakultak ki (pl. fürdő, halastó). A több száz éves faóriásairól (250–300 éves tölgyek, gyertyánok, 1721-ben ültetett juharlevelű platán) híres 140 hektáros kastélypark 1975-től országos jelentőségű természetvédelmi terület, a kastély műemléki védettséget élvez.

A kastélykert bejárata a hegyközi országútról (buszmegálló) leágazó, 130 éves feketefenyő-sorban futó műúton (Fenyves allé) is megközelíthető.

A késő barokk római katolikus templomot gr. Károlyi István építtette 1830-ban, a korábbi, a XIX. sz. elejére használhatatlanná vált templom helyett.

Megtekintésre érdemes a Fő u. pincesora is, közöttük forrás fakad.

Története

Az Árpád-kori település első írásos említése 1262-ből maradt fent Rodowan alakban. Mindenkori birtokosai a füzéri vár urai voltak. A XVIII. sz. elején került a Károlyiakhoz, akik az akkor már romos füzéri vár helyett itt építették ki uradalmi központjukat. A török időkben elnéptelenedett falut is a Károlyiak telepítették be római katolikus és református magyar családokkal.