funiQ logo

Kirándulás az esztergomi Vaskapu-hegyre

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 14 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 387 m
Magasság min.: 109 m

Útvonal: Esztergom, vasútállomás (Tesco parkoló) – Szent Rozália-kápolna - Hármas-szikla - Vaskapu-hegy, turistaház - Fári-kút - Vaskapu-hegy - Hegymeg - Szent Orbán-kápolna – Esztergom, vasútállomás (vagy parkoló)

Brilli Gyula menedékház a Vaskapu-hegyen
Brilli Gyula menedékház a Vaskapu-hegyen Fotó: funiQ

A Visegrádi-hegység legnyugatibb tagja, az Esztergom felett magasló Vaskapu-hegy könnyű megközelíthetőségének, parádés kilátásának és a tetején álló közkedvelt turistaháznak köszönhetően méltán népszerű kirándulóhely. Túránkon a hegy teljesen különböző két oldalát fedezzük fel, a nyugati, város felőli naposabb oldal kopár, orgonaligetekkel tűzdelt, szőlős pincékkel beépült lankáit és a keleti lejtő erdős, árnyas, mély völggyel kettészelt arcát.

A túra időtartama: 4,5 óra, pihenők nélkül

A túra jellege: Közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, kisebb-nagyobb emelkedőkkel, lejtőkkel. A turistaházban gazdag étel-ital választék, a Fári-kút állandó, egyenletes, jó vízhozamú forrás. Az út végefelé a Csurgó-kútból is tudunk vizet vételezni.

Kiindulópont:

Gépkocsival: a Dobogókő felé vezető országút melletti Tesco parkolója
Vonattal: Esztergom vasútállomás

Útvonal

Amennyiben a vasútállomásról indulunk, a P– (piros) és a S– (sárga) jelzéseket kövessük az Áchim András utcán, majd az egykori világháborús sírkert, a Csalamádé temető vadgesztenyefasoros sétaútjára fordulva érünk ki a forgalmas Dobogókői útra. A Tesco parkolóból indulva menjünk el a Shell kút mellett, majd a Dobogókői útra érve forduljunk balra a körforgalomnál.

A város irányába tartva az úton, a jobb oldalon álló Rozália-kápolnánál kanyarodunk be jobbra a Kálvária utcába. A szépen felújított, egyszerű, barokk stílusú, fa huszártornyos épület 1736-ban épült, előtte egy szintén XVIII. századi, de meglehetősen rossz állapotban lévő Szent Flórián-szobor áll.

A P– jelzéseket követjük a Kálvária-hegy oldalában enyhén emelkedő kis utcán. Pincesorok közt érünk egyre feljebb, majd a földes mélyúttá váló utunk tavasszal csodás illatot árasztó orgonaligetek mellett kapaszkodik a Vaskapu-hegyre.

A P– jelzések a mélyútról egy kis ösvényre vezetnek, a meglehetősen szűk csapás felett alagútszerűen borulnak össze a növények, sokszor csak lehajtott fővel tudunk áthaladni egy-egy szakaszon. Rövidesen felérünk egy gerincre, ahol találkozunk a balról, a város felől érkező Z– (zöld) jelzésekkel. Jobbra tartunk, és a fiatalos erdőben pár perc alatt a P– és a Z– jelzéseken érjük el a Kis-Kúria-hegy (317 m) tetején álló andezit tornyokat. A Hármas sziklának is nevezett képződmény körül a növényzet elég magasra nőtt, a kilátásért még pár métert tovább kell mennünk az ösvényen, így kiérünk a hegy szép, vadvirágos nyergének tisztására, ahonnan mesés panoráma nyílik a Dunára és a túlparti Helembai-hegységre.

Szent Rozália-kápolna és az előtte álló Szent Flórián-szobor
Szent Rozália-kápolna és az előtte álló Szent Flórián-szobor Fotó: funiQ
 • a Csalamádé temető vadgesztenyefasoros sétaútja
  A Csalamádé temető vadgesztenyefasoros sétaútja Fotó: funiQ
 • esztergomi panoráma a Kis-Kúria-hegyről
  Esztergomi panoráma a Kis-Kúria-hegyről Fotó: funiQ
 • kilátás a Helembai-hegységre a Kis-Kúria-hegy tetejéről
  Kilátás a Helembai-hegységre a Kis-Kúria-hegy tetejéről Fotó: funiQ
 • Esztergomból a Kis-Kúria-hegyre vezető turistaút
  Esztergomból a Kis-Kúria-hegyre vezető turistaút Fotó: funiQ
 • Esztergomból a Kis-Kúria-hegyre vezető turistaút
  Esztergomból a Kis-Kúria-hegyre vezető turistaút Fotó: funiQ
 • Hármas szikla nevű andezit tornyok a Kis-Kúria-hegy tetején
  Hármas szikla nevű andezit tornyok a Kis-Kúria-hegy tetején Fotó: funiQ
 • Hármas szikla nevű andezit tornyok a Kis-Kúria-hegy tetején
  Hármas szikla nevű andezit tornyok a Kis-Kúria-hegy tetején Fotó: funiQ
 • a Hármas-szikla mellől már látszik a Vaskapu-hegyi turistaház
  A Hármas-szikla mellől már látszik a Vaskapu-hegyi turistaház Fotó: funiQ
 • panoráma a Vaskapura vezető útról
  Panoráma a Vaskapura vezető útról Fotó: funiQ
 • kilátás a Dunára és a szlovákiai Helembai-hegységre a Vaskapura vezető turistaútról
  Kilátás a Dunára és a szlovákiai Helembai-hegységre a Vaskapura vezető turistaútról Fotó: funiQ
 • kettős kereszt a Hármas-sziklánál
  Kettős kereszt a Hármas-sziklánál Fotó: funiQ

Átvágunk a réten, majd egy keresztnél újra a fák közé érünk, kétszer is keresztezzük a városból feljövő aszfaltutat, és egy erősen emelkedő ösvényen érünk fel egy Mária-oszlophoz, melyet 1921-ben emelt a Magyar Turista Egyesület. Az emlékoszlop után balra letér a Z– jelzés (itt fogunk majd visszajönni), mi pedig a P– jelzéseken egy lépcsősoron át bukkanunk ki a Vaskapu-hegy (403 m) tetején álló turistaházhoz.

Az 1914-ben átadott, majd 1925-ben bővített, Brilli Gyula nevét viselő menedékházat 2014-ben nyitották meg ismét: a teljesen felújított épület remek konyhával várja a kirándulókat. Teraszáról elragadó kilátás nyílik Esztergomra, a túlparti Párkányra, a Gerecse vonulatára.

kilátás Esztergomra a Mária-szobor mellől, a Vaskapun
Kilátás Esztergomra a Mária-szobor mellől, a Vaskapun Fotó: funiQ
 • Mária-szobor a Vaskapun
  Mária-szobor a Vaskapun Fotó: funiQ
 • Brilli Gyula menedékház a Vaskapu-hegyen
  Brilli Gyula menedékház a Vaskapu-hegyen Fotó: funiQ
 • esztergomi panoráma a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból
  Esztergomi panoráma a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból Fotó: funiQ
 • dézsák a Brilli Gyula menedékháznál
  Dézsák a Brilli Gyula menedékháznál Fotó: funiQ
 • panoráma Esztergomra a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból
  Panoráma Esztergomra a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból Fotó: funiQ
 • a Brilli Gyula menedékház terasza a Vaskapu-hegyen
  A Brilli Gyula menedékház terasza a Vaskapu-hegyen Fotó: funiQ

Tovább a P– jelzés egy kilátóteraszként kiépített sziklaoromra visz, ahonnan keskeny kis csapáson folytatjuk túránkat a fiatalos erdőben, eleinte szintet tartva, majd miután a S▲ jelzés jobbra leválik rólunk, a P– jelzésű úton maradva folyamatosan lejtve érünk egyre lejjebb a Vaskapu-hegy erdős déli oldalában. Széles, nagy kanyarokat leírva végül egy hegyikerékpár-útként is használatos földútra ereszkedünk, ezen jobbra tartva kiérünk a Hegymeg tágas legelőire. Itt élesen balra fordulva egy darabig még a széles földúton megyünk, de hamarosan a P– jelzések jobbra vezetnek egy ösvényre, mely a Vaskapu-hegy egyik előhegyét, a Bari-hegyet délről, majd keletről kerülve meg ér le a hegy aljához.

Találkozunk a keresztben futó Z– (zöld) jelzésű úttal, balra fordulunk, és pár lépéssel kiérünk a Fári-kút árnyas pihenőhelyéhez. A kőtámfallal körbevett forrás vizével felfrissülve a Z– jelzésű úton folytatjuk túránkat, mely pár lépés után válik el a széles, Mély-völgyben futó Z+ jelzésű útról.

Fári-kút
Fári-kút Fotó: funiQ

A Vaskapu-hegyet keletről a Mély-völgy vágja ketté, mi most az U lakú hegy északi oldalán megyünk vissza a hegy tetejére. Ösvényünk egyre feljebb szerpentinezik, útközben a lombok közül néha szép kilátást élvezhetünk a Maróti-hegyek irányába. Egy éles kanyar után kiérünk egy szélesebb, hegyi kerékpárútra, jobbra kanyarodunk a Z– jelzéseket követve. Az út egy éles bal kanyarral ismét nyugati irányba fordul, és most már enyhén emelkedve ér fel a Vaskapu-hegyre.

kilátás a Vaskapu-hegy északi oldalából
Kilátás a Vaskapu-hegy északi oldalából Fotó: funiQ

Keresztezzük a hegytetőre vezető aszfaltutat, majd sűrű erdőben kapaszkodunk ki a Mária-oszlop melletti P– jelzésű útra. Itt balra fordulva a már ismert útvonalon, a menedékházat érintve megyünk el egészen a hegy déli oldalába, a S▲ jelzésű ösvény elágazásáig.

Jobbra térünk, a keskeny kis csapás fokozatosan lejtve ereszkedik, míg kibukkanunk a Hegymeg nyílt területének felső részén. A tágas rét jobb oldalán haladunk, jelzések nem nagyon vannak, de ha követjük a nyílt terület szélét, nem kavarodunk el. A legelő később szántóföld lesz, átmegyünk egy távvezeték alatt, majd a megművelt föld szélén haladva rövidesen egy kereszteződéshez érünk.

Jobbra kanyarodunk a S– jelzésű széles úton, az elágazásnál a Vörös-kereszt áll, egy vörösre festett bádog Krisztus. Folyamatosan lejtő mélyúton, a Kincses-hegy aljában ereszkedünk egyre lejjebb. Szőlők közé érünk, elhagyjuk az út bal oldalán fekvő Csurgó-kutat és hangulatos pihenőhelyét, majd egy elágazásnál a Szent Orbán-kápolnához érünk.

a Hegymeg tisztása után, a Csurgó-kút felé vezető út
A Hegymeg tisztása után, a Csurgó-kút felé vezető út Fotó: funiQ
 • a Hegymeg tisztásról a Csurgó-kút felé az út mentén áll egy fakereszt, bádog Krisztussal
  A Hegymeg tisztásról a Csurgó-kút felé az út mentén áll egy fakereszt, bádog Krisztussal Fotó: funiQ
 • Csurgó-kút
  Csurgó-kút Fotó: funiQ
 • Szent Orbán-kápolna
  Szent Orbán-kápolna Fotó: funiQ

Egy régebbi, barokk épület helyére épült 1903-ban a ma is látható kápolna, előtte szép kőkereszt áll. A jelzések balra kanyarodnak a Galagonyás utcára, beérünk a házak közé, és 8-900 méter után kis utcánk beletorkollik a Tesco előtt futó Dobogókői utcába, kiindulási pontunkhoz. A vasútállomást innen az Áchim András utcán érjük el.

További Esztergom környéki kirándulások

Esztergom környéki kirándulások Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesülettel közösen kialakított öt útvonalat bejárva felfedezhetjük a népszerű Duna-menti város természeti szépségeit. A városi sétán érintjük a legfőbb látnivalókat, bejárjuk a Vaskapu-hegyet, a Búbánatvölgyet és a Rám-szakadékot, és Pilisszentlélek környékét.