funiQ logo

Esztergom környéki kirándulások: Pilisszentlélek kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 12 km
Össz. emelkedő:  480 m
Össz. lejtő: -480 m
Magasság max.: 650 m
Magasság min.: 317 m

Útvonal: Pilisszentlélek – pálos kolostor romjai – Két-bükkfa-nyereg – Fekete-kő – Pilis-nyereg - Fekete-hegyi turistaház- Pilisszentlélek

Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek)
Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek) Fotó: funiQ

A Pilis és a Visegrádi-hegység közötti elragadóan szép katlanban fekvő Pilisszentlélekről indulva járjuk végig a települést körülölelő hegyek láncolatán át a környék legnevesebb turista célpontjait. Megnézzük a hajdani pálos kolostor romjait, továbbmegyünk a Római úton a Két-bükkfa-nyeregig, kimerészkedünk a káprázatos kilátást nyújtó Fekete-kő sziklakiszögellésére, végül a hegység legszebb fekvésű kulcsosházánál, a Fekete-hegy meredek oldalú tetejét koronázó Sasfészeknél pihenhetünk meg, mielőtt visszatérünk kiindulópontunkhoz.

A túra időtartama: 4,5 óra

A túra jellege: Közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, kisebb-nagyobb, nem túl jelentős emelkedőkkel. Útközben vízvételi lehetőség nincs.

Kiindulópont: Pilisszentlélek, a falu központjában lévő buszforduló.

Útvonal

A közigazgatásilag Esztergom városhoz tartozó, a Visegrádi-hegységet és a Pilist elválasztó völgy felső részén fekvő Pilisszentlélekről indulunk. A buszforduló melletti kocsmánál tudunk parkolni. A falucska főutcáján, a Hunyadi János utcán északi irányban, lefelé megyünk, a P– (piros) és a S– (sárga) jelzéseket követve. Balra az egyik régi házban rendezték be a Falumúzeum gyűjteményét. Jobbra elhagyjuk a Svejk kocsmát, majd a második leágazásnál a P– jelzések jobbra mutatnak, fel a Petőfi Sándor utcán.

Hamarosan elhagyjuk Pilisszentlélek szélső házait, és bebújunk az erdő fái közé. Ösvényünk enyhén emelkedve pár perc alatt kibukkan egy tágas tisztáson, melynek közepén a hajdani pálos kolostor szépen konzervált romjai terpeszkednek. Egyetlen magyar alapítású szerzetesrendünk, a pálosok első kolostorai a Pilisben és környékén épültek. A Pilisszentlélek feletti hegyoldalban a XIII. század második felében alapították a kolostort, IV. (Kun) László király támogatásával. A ma látható alapfalak és a templomhajó déli falának 5-6 méter magasan álló maradványa azonban a XIV.-XV. század fordulójára kiépült templom és kolostoregyüttes részletei. A szerzetesek a mohácsi vész után hagyták el a kolostort, amely azóta pusztul. Az 1980-as évek második felében végezték el a romok helyreállítását. A romterület mellett kiépített pihenőhelyet találunk.

a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
 • a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
  A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
 • a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
  A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
 • a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
  A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
 • a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
  A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
 • a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
  A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
 • Falumúzeum és szlovák tájház
  Falumúzeum és szlovák tájház Fotó: funiQ

Utunkat a falmaradványoktól balra folytatódó ösvényen folytatjuk a P– és a S Mária-út jelzéseit követve. A bokros hegyoldalban vezető keskeny kis csapást a 2017 tavaszi, kései hó igencsak megtépázta, kerülgetni kell az ösvényt eltorlaszoló, kidőlt fákat. Rövidesen felérünk a Felső-Ecset-hegy nyergébe, az Égett-hárs melletti útelágazáshoz. A P– jelzés a Z– jelzéssel együtt balra megy tovább, a Z+ innen indulva a széles szekérúton a Hoffmann-kunyhóhoz visz, mi pedig az élesen jobbra kanyarodó Z– jelzésű keskeny ösvényen gyalogolunk tovább.

Szép szálerdőben érjük el az erdészeti aszfaltút hajtűkanyarját, a jelzett út kissé levágva a kanyart a jobboldali ágon halad tovább, pár lépés múlva jobbról becsatlakozik a Pilisszentlélekről jövő műút, de mi maradunk egyenesen tovább az aszfaltcsíkon. Figyeljük nagyon az út menti, ritkásan felfestett Z– jelzéseket, mert hamarosan jobbra térünk be az erdőbe egy ösvényre. Itt sajnos meglehetősen ritkán vannak a jelzések, érintünk egy erdei pihenőhelyet, és kisvártatva újból keresztezzük az erdészeti utat. Keskeny ösvényünk pár lépés után egy szélesebb szekérútba torkollik, ez a híres Római út része, mely anno a helyőrségek között vezetett. Bükkerdő szélén megyünk, majd egy nyiladéknál keresztezünk egy távvezetéket, itt ágazik le balra a Hoffmann-vadászkunyhóhoz vezető Z■ jelű út; mi viszont maradunk az egyenesen tovább futó Z– jelzésű úton, mely rövidesen újból keresztezi az erdészeti műutat.

Az aszfaltcsík túloldalán betérünk az erdőbe, ösvényünk lejteni kezd, átmegyünk a közeli Bund-forrásból eredő Szentléleki-patak hangulatos kis árkán, majd felkapaszkodunk egy kerítéssel védett erdőrészlet széléhez, ahol a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Terület ismertető táblái okítanak az erdőgazdálkodás tudományáról. A kerítéssel körbevett fenyőültetvény szélén megyünk fel a Felső-rét mellett.

útelágazás az Égett-hársnál
Útelágazás az Égett-hársnál Fotó: funiQ
 • erdészeti aszfaltút az Égett-Hársnál
  Erdészeti aszfaltút az Égett-Hársnál Fotó: funiQ
 • a Pilisszentlélek melletti Római út
  A Pilisszentlélek melletti Római út Fotó: funiQ
 • Szentléleki-patak
  Szentléleki-patak Fotó: funiQ
 • Mexikó-pusztai bemutató terület
  Mexikó-pusztai bemutató terület Fotó: funiQ
 • Felső-rét
  Felső-rét Fotó: funiQ

Elágazáshoz érünk, a P+ jobbra indul Pilisszentlélek felé, mi balra fordulunk, maradva a Z– jelzésen. Pár perc múlva keresztezzük az esztergomi országutat, és ösvényünk enyhén emelkedve felvezet a Két-bükkfa-nyereg (580 m) turistaútcsomópontjához és pihenőhelyéhez. A hágó a Pilis és a Visegrádi-hegység legmagasabban fekvő kapcsolódási pontja, vízválasztója, emellett itt kanyarodik el az Esztergom – Szentendre közti országútról a Dobogókőre vezető műút. A parkolónak is hála fontos turistautak kereszteződése és egyben remek kiindulási pontja számtalan erdei túrának a könnyű megközelíthetőségű nyereg. Nevét a tisztásán állt, ma már nem látható, két hatalmas bükkfáról kapta.

Miután kipihentük magunkat, folytassuk túránkat a pihenőtől induló Z+ jelzésű ösvényen, a Hunfalvy-úton, ami a Pilis-tetőre vezető aszfaltúttól jobbra, cserjés-bokros sarjerdő szélén emelkedik eleinte párhuzamosan az aszfaltos úttal, majd eltávolodva attól, meseszép bükkerdőbe ér.

Pár perc sétával a Z▲ jelű leágazáshoz érünk, melyen jobbra térve pompázatos, hatalmas bükkök oszlopai közt kimegyünk a Fekete-kő (592 m) sziklaormára, ahonnan csodás panoráma nyílik a pilisszentléleki medencére, a balra húzódó Fekete-hegy hosszú vonulatára. Vigyázzunk, a sziklaletörés szélét korlát nem védi, irdatlan mélység felett állunk.

Két-bükkfa-nyereg
Két-bükkfa-nyereg Fotó: funiQ
 • zöld kereszt jelzésű turistaút a Két-bükkfa-nyeregnél
  Zöld kereszt jelzésű turistaút a Két-bükkfa-nyeregnél Fotó: funiQ
 • zöld háromszög jelzés az erdőben a Két-bükkfa-nyereg és a Pilis-nyereg között
  Zöld háromszög jelzés az erdőben a Két-bükkfa-nyereg és a Pilis-nyereg között Fotó: funiQ
 • erdei út a Két-Bükkfa-nyereg közelében
  Erdei út a Két-Bükkfa-nyereg közelében Fotó: funiQ
 • zöld háromszög jelzésű turistaút a Fekete-kő felé
  Zöld háromszög jelzésű turistaút a Fekete-kő felé Fotó: funiQ
 • erdő a Fekete-kő felé
  Erdő a Fekete-kő felé Fotó: funiQ
 • kilátás a Fekete-kőtől
  Kilátás a Fekete-kőtől Fotó: funiQ

Visszatérve a mészkőoromról, pár lépés után a Z▲ jelzés kettéválik, mi most a jobb oldali ágon folytatjuk utunkat, mely először szintben, később a hegy pereméről lejtve bükkösben ereszkedik le, hogy nemsokára beletorkolljon a keresztben futó Z– és Z+ jelzésű mélyútba. Jobbra fordulunk és folyamatosan szintet vesztve érünk le a Pilis-nyeregbe (545 m). A Pilis - Nagy-Szoplák hegycsoport és a Fekete-hegy vonulata közti nyeregből 5 különböző irányban indulnak jelzett turistautak, pihenőhelyet, padokat és egy II. világháborús obeliszket találunk itt. 1945 elején súlyos harcok színtere volt a környék, az itt állt szovjet emlékmű helyére állították a most látható emlékoszlopot.

A Z– jelzésű szekérúton megyünk tovább, mely átvezet egy kis kúpon, majd kiérve egy még szélesebb, kényelmes, szintet tartó szállítóútra, a Fekete-hegy hosszan elnyúló, lapos, erdős hátán túrázunk tovább. Kb. egy km után jobbra élesen lekanyarodunk a Z– jelzésű útról, a Z■ jeleket követve. Pár lépés után a jelzések hirtelen balra mutatnak, és szinte nyílegyenesen haladunk. Rövidesen balról becsatlakozik a Z+ jelzésű apróköves, széles út, majd pár perc alatt kiérünk a Fekete-hegyi kulcsosház előtti tisztásra. A Fekete-hegy meredek nyugati letörésének szélére épült, szépen felújított, közkedvelt néven Sasfészeknek hívott épület elől, főleg a teraszáról pazar kilátás nyílik Esztergom irányába.

II. világháborús emlékmű a Pilis-nyeregnél
II. világháborús emlékmű a Pilis-nyeregnél Fotó: funiQ
 • itt kell elkanyarodni a Fekete-hegyi kulcsosház felé
  Itt kell elkanyarodni a Fekete-hegyi kulcsosház felé Fotó: funiQ
 • Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek)
  Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek) Fotó: funiQ
 • a Fekete-hegyi kulcsosház, más néven Sasfészek
  A Fekete-hegyi kulcsosház, más néven Sasfészek Fotó: funiQ
 • panoráma a Fekete-hegyi kulcsosháztól
  Panoráma a Fekete-hegyi kulcsosháztól Fotó: funiQ
 • a Fekete-hegyi kulcsosháztól Pilisszentlélek felé vezető turistaút
  A Fekete-hegyi kulcsosháztól Pilisszentlélek felé vezető turistaút Fotó: funiQ
 • a Fekete-hegyi kulcsosháztól Pilisszentlélek felé vezető turistaút
  A Fekete-hegyi kulcsosháztól Pilisszentlélek felé vezető turistaút Fotó: funiQ

Az épülettől pár lépést visszamegyünk, és balra egy kis ösvényre térünk, mely a Z+ és S■ jelzéseket viseli. A rendkívül hangulatos kis erdei út egyenletesen lejtve ereszkedik le a hegy oldalában, kissé később lépcsősorban folytatódik, majd a két jelzés szétválik, mi a Z+-t követjük. A hegyoldalban haránt lefelé tartó, Postás útnak is hívott Z+ rövidesen egy szélesebb kövesútba vezet, ám pár lépés után jobbra tér le, és meredeken szalad ki a kövesutat ismét keresztezve a Négyholdak nevű autós erdei pihenőhelyhez.

Átmegyünk az esztergomi országút túloldalán folytatódó gyalogútra, melyen pár perc múlva szép kilátás nyílik a Pilisszentlélek környéki rétekre, majd gyönyörű szálbükkösben ereszkedünk tovább a falu felé. Figyeljük a jelzéseket, mert hamarosan hirtelen balra mutatnak és egy erősen lejtő, benőtt mélyút jellegű gyalogúton érünk be végül a falu házai közé, pont a Teca kocsmájaként ismert intézményhez, Pilisszentlélek központjába, a buszfordulóhoz.

Klastrom kocsma, azaz "Teca kocsmája" a Mi kis falunk című sorozatban
Klastrom kocsma, azaz "Teca kocsmája" a Mi kis falunk című sorozatban Fotó: funiQ

További Esztergom környéki kirándulások

Esztergom környéki kirándulások Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesülettel közösen kialakított öt útvonalat bejárva felfedezhetjük a népszerű Duna-menti város természeti szépségeit. A városi sétán érintjük a legfőbb látnivalókat, bejárjuk a Vaskapu-hegyet, a Búbánatvölgyet és a Rám-szakadékot, és Pilisszentlélek környékét.