funiQ logo

Esztergom környéki kirándulások: Rám-szakadék

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  440 m
Össz. lejtő: -440 m
Magasság max.: 506 m
Magasság min.: 109 m

Útvonal: Dömös – Malom-patak völgye - Szentfa-kápolna és forrás – Rám-szakadék – Júlia-forrás – Körtvélyes - dömösi prépostság romjai - Dömös

létrák és korlátok segítik a turistákat a Rám-szakadékban
Létrák és korlátok segítik a turistákat a Rám-szakadékban Fotó: funiQ

Az ország kétség kívül legnépszerűbb túracélpontja, a Visegrádi-hegységben fekvő vadregényes Rám-szakadék egy függőleges falú sziklakanyonban, zúgó vízesések mellett vezető kalandos, létrákkal, korlátokkal felszerelt útvonal. A csak felfelé járható szurdokba a Duna-parti Dömösről indulunk, a hangulatos Malom-patak völgyén át, majd a szurdokból kiérve a Szakó-nyereg alatt fordulunk rá a Téry útra, mely a szép kilátást nyújtó Körtvélyes tisztásán keresztül ereszkedik vissza a faluba. A túra végét a dömösi prépostság romjainak meglátogatásával fejezhetjük be.

A túra időtartama: kb. 4 óra

A túra jellege: A Rám-szakadék végigjárása külön odafigyelést igényel, a sziklás, több helyen csúszós talajon meredeken kapaszkodunk a szurdokban. Biztonságos alumínium korlátok, létrák segítik a feljutást. A turistajelzések egyértelműek, a jelzett útról letérni szigorúan tilos és valóban életveszélyes! A túra azonban még a tapasztalatlanabb kirándulók részére sem különösebben nehéz, 10 éven felüli gyerekeket is bátran vihetünk, imádni fogják a mászást, a változatos útvonalat. A szurdok csak felfelé járható! Jó időben, hétvégén rengeteg túratársra számítsunk, a létráknál, a kapaszkodósabb részeknél akár sorállás is kialakulhat. Megfelelő túrabakancs viselése erősen ajánlott! A túra második felében kényelmes, jelzett turistautakon, ösvényeken érünk vissza a faluba.

Kiindulópont: Dömös, Duna-parti település, Visegrádtól 7 km-re, a 11-es főút mellett.

Autóval: Nagy, fizetős parkoló a községháza előtti téren. Napijegy: 1000 Ft, 250 Ft/óra. A templom melletti parkoló is díjköteles! Ha a templomtól Esztergom felé megyünk 100 métert, a posta és a virágbolt előtti parkoló ingyenes, egyelőre (2017). Itt is hagyhatjuk az autót, hiszen itt fogunk visszajönni a Piros jelzésű úton.
Tömegközlekedés: Autóbuszmegálló a templom előtt. 880-as Volánbusz járat, Újpest-Városkaputól Esztergomig. Vonattal a Nyugati pályaudvarból induló szobi járattal Dömösi átkelés nevű megállóig (csak ápr.- okt.), majd komppal át a Dunán Dömösre, onnan a S és a Z jelzésen a nagy parkolóig.

Útvonal

A nagy parkolóból jobbra indulunk, átmegyünk a patak gyaloghídján, majd a játszótér és a park mellett a Duna utcán át érjük el a Királykúti utcát a S– (sárga) és a Z– (zöld) jelzéseken. Ha a templomtól indulunk, az épület mögötti Szent István utcán át, a P– (piros) jelzéseken érjük el a Királykúti utcát.

A közforgalom elől lezárt, csendes kis utcán gyalogolva hamarosan kiérünk a házak közül, és egy kis hídnál útjelzőtáblák irányítanak át bennünket a hangulatos Dömösi–Malom-patak túlpartjára. A szemközti épület a volt vízimalom, jelenleg szépen felújított vendégházként üzemel.

A P–, a S– és a Z– jelzéseket követve romantikus erdei ösvényen térünk be az árnyas fák közé, jobb oldalunkon a Malom-patak völgye kísér. Rövidesen balra egy sötéten ásító üreget láthatunk, a Róza-táró nyílása a 150 évvel ezelőtti kőszénbányászatra emlékeztet. Pár perc múlva kis lépcsősoron ereszkedünk le a Szentfa-kápolnához, a Kaintz György-forrás előtti bájos tisztásra, ahol pihenőpadokat, asztalokat, esőbeállót találunk. A forrás vize száraz időben gyakran elapad, ősztől tavaszig azonban számíthatunk jéghideg, üdítő vizére. A Szentfa-kápolna egy csodafa emlékét őrzi, a hagyomány szerint 1885-ben két helyi kislány az itt álló bükkfán Szűz Mária képét látta megjelenni, ezek után kisebb fajta búcsújáró hellyé vált a terület.

irányjelző táblák a Dömösi-Malom-patak mellett
Irányjelző táblák a Dömösi-Malom-patak mellett Fotó: funiQ
 • dömösi utcakép
  Dömösi utcakép Fotó: funiQ
 • a Dömösi-Malom-patakkal párhuzamosan fut a turistaút
  A Dömösi-Malom-patakkal párhuzamosan fut a turistaút Fotó: funiQ
 • a Dömösi-Malom-patak Dömös határában
  A Dömösi-Malom-patak Dömös határában Fotó: funiQ
 • pihenőhely a Kaintz György-forrás mellett
  Pihenőhely a Kaintz György-forrás mellett Fotó: funiQ
 • Szentfa kápolna
  Szentfa kápolna Fotó: funiQ
 • Kaintz György-forrás
  Kaintz György-forrás Fotó: funiQ
 • szép fa a Szentfa kápolna és forrás közelében
  Szép fa a Szentfa kápolna és forrás közelében Fotó: funiQ

A tisztásról továbbindulva a patak partját követő gyalogúton megyünk a P–, a S– és a Z– jelzéseken. Hamarosan jobbra letér a S jelzés, a Lukács-árok felé, de mi maradunk a kanyargó patak partján vezető ösvényen, majd átkelünk a patak gázlóján. Pár lépés után a P és a Z jelzésű út különválik, jobbra tartunk a Z– jelzésen, ami kivisz az erdészeti út mellett lévő pihenőhöz.

A jelzéseket követve belépünk a szép szálerdőbe, ismét átlépdelünk a patak kövein, majd egyre mélyebben hatolunk be az eleinte még viszonylag szelíd képet mutató Három-forrás-völgybe. A rendkívül hangulatos völgy falai egyre meredekebbé, sziklásabbá válnak. Egy kis foglalt forráshoz érünk, utunk innen válik igazán izgalmassá, itt kezdődik a tulajdonképpeni Rám-szakadék. A szurdokká szűkülő árokban gyakran közvetlenül a patakmeder szikláin kell lépdelnünk. Megjelennek a 2013-ban felszerelt, strapabíró, új fémkorlátok, rögzített kapaszkodók, melyek nagyban segítenek a biztonságos haladásban. Az árnyas, félhomályos kanyonban egyre gigantikusabb sziklafalak közt emelkedünk, több helyen létrákon mászunk fel közvetlenül a vízesések mellett a meredek sziklalépcsőkön.

Lélegzetelállítóan szép a mély, szinte mindig félhomályban derengő kanyon, az összképet talán csak a nagy, hangos tömeg tudja kissé elrontani. Annak ellenére, hogy a szurdok csak felfelé járható, mindig jönnek lefelé renitens kirándulók, ilyenkor a torlódás szinte törvényszerű. Óvatosan lépdeljünk, a fő veszélyforrás nem a létrázás vagy a kapaszkodóval ellátott, durvának tűnő szakaszok, hanem a csúszós, sokszor sáros talaj, és a bokákat nem kímélő, mederben lévő sziklákon való átkelés. A Rám-szakadék felső vége a legsárosabb általában. Néhol a szeszélyesen kanyargó sziklafolyosó csak egy ember szélességű.

a vadregényes Rám-szakadék
A vadregényes Rám-szakadék Fotó: funiQ
 • a szurdokon átfolyó Rám-patak a Dömösi-Malom-patakba folyik
  A szurdokon átfolyó Rám-patak a Dömösi-Malom-patakba folyik Fotó: funiQ
 • a Rám-szakadék alsó szakasza
  A Rám-szakadék alsó szakasza Fotó: funiQ
 • hatalmas sziklák övezik a szurdokot
  Hatalmas sziklák övezik a szurdokot Fotó: funiQ
 • egy könnyebb szakasz a Rám-szakadékban
  Egy könnyebb szakasz a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • gigantikus sziklafalak a kanyonban
  Gigantikus sziklafalak a kanyonban Fotó: funiQ
 • főleg tavasszal sok vízre kell számítani a Rám-szakadékban
  Főleg tavasszal sok vízre kell számítani a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • hatalmas sziklatömbök közt vezet a szurdokká szűkült út a Rám-szakadékban
  Hatalmas sziklatömbök közt vezet a szurdokká szűkült út a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • korlátok segítik a turistákat a Rám-szakadékban
  Korlátok segítik a turistákat a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • turista a Rám-szakadékban
  Turista a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • az ország egyik legkalandosabb kirándulócélpontja a Rám-szakadék
  Az ország egyik legkalandosabb kirándulócélpontja a Rám-szakadék Fotó: funiQ
 • létrák és korlátok segítik a turistákat a Rám-szakadékban
  Létrák és korlátok segítik a turistákat a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • lezúduló víz tavasszal a Rám-szakadékban
  Lezúduló víz tavasszal a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • létrák és korlátok segítik a haladást a Rám-szakadékban
  Létrák és korlátok segítik a haladást a Rám-szakadékban Fotó: funiQ
 • a Rám-szakadék teteje
  A Rám-szakadék teteje Fotó: funiQ

Sajnos viszonylag hamar véget ér a kalandtúra, kiérünk a Rám-szakadék tetejére, ahol a Három-forrás-völgy, nevéhez híven három forráságra szakad: itt jobbra tartsunk, bár pont itt nem találunk jeleket, de hamarosan ismét megjelennek a Z– jelzések. Hatalmas bükkfák közt nedves időben meglehetősen csúszós talajon, kanyargó fa lépcsősoron szerpentinezünk fel egy nagy pihenőhelyhez. Útjelzőtábla mutatja az elágazást a Lukács-árok irányába, de mi továbbra is a Z– jelzésen maradva, a S– társaságában megyünk tovább az Árpádvár erdős kúpjának oldalában.

Pár perc után újabb elágazáshoz érünk, a S– jelzés balra megy tovább Dobogókő felé, mi jobbra tartunk a Z– jelzésű ösvényen a Szakó-nyereg irányába. Egy darabig az erdészeti műút mellett megyünk, majd utunk keresztezi a Lukács-árok felső bevágódását, gázlón kelünk át a patakon és egy lépcsősor visz ki a völgyből. Kiérünk a már az előbb is látott erdészeti aszfaltútra, keresztezzük azt, majd pár lépés után megpihenhetünk a Makó-réti, más néven Júlia-forrás mellett. Tisztást ne keressünk, a Makó-rétet már rég benőtte az erdő, a forrás vize viszont még mindig friss és üdítő.

Bükkerdőben enyhe emelkedőn megyünk tovább, rövidesen keresztezünk egy erdészeti murvás utat, itt csatlakozik hozzánk balról a Z+ jelzés. Pár lépés után újabb jelzőtáblás elágazáshoz érünk, ahol élesen jobbra kanyarodunk a P– jelzésű turistaútra Dömös felé. Pár perc után ismét keresztezzük a széles erdészeti szállítóutat, majd átvágunk egy korábban bekerített, lejtős irtáson, ahonnan szép kilátást élvezhetünk jobbra a Prédikálószék és az Árpádvár tömbje felé. Az irtás sarjerdejébe belépve, ill. onnan kilépve is még láthatjuk az egykori kerítés felett átvezető fából ácsolt létrákat.

Lejjebb érve keresztezzük a pilismaróti erdészeti aszfaltutat, mely a Pilis Bike úthálózat népszerű útvonala. Belépve az erdőbe, jobbra egy emlék kopjafát látunk, majd keskeny ösvényünk beletorkollik egy szélesebb szekérútba. Itt megnyílik a táj, a Körtvélyes eszményi szépségű, füves tisztásáról elragadó kilátás nyílik a Prédikálószékre, az oldalában meredező Vadálló-kövekre.

Bájos kis réteken, ligeteken át folytatódik túránk a legendás Téry-út vonalát követve. Utunk kissé jobbra tart, elválva a szekérútról, majd szép gyertyánosban, később bükkösben enyhén lejtve halad a Prépost-hegy aljában oldalazva. Balra lent a Vörös-hegyi-árok húzódik, hamarosan átmegyünk egy sorompón, és egy mélyúton közelítjük meg Dömöst.

kilátópont a Téry úton
Kilátópont a Téry úton Fotó: funiQ
 • pihenőhely az Árpádvár oldalában
  Pihenőhely az Árpádvár oldalában Fotó: funiQ
 • Júlia-forrás
  Júlia-forrás Fotó: funiQ
 • útjelző táblák a Téry úton
  Útjelző táblák a Téry úton Fotó: funiQ
 • a Téry út a Szakó-nyeregtől nem messze
  A Téry út a Szakó-nyeregtől nem messze Fotó: funiQ
 • Kristófcsik Ottó-kopjafa a Téry út mentén
  Kristófcsik Ottó-kopjafa a Téry út mentén Fotó: funiQ
 • gyönyörű útvonalon vezet a Téry út
  Gyönyörű útvonalon vezet a Téry út Fotó: funiQ
 • réteken, ligeteken át vezet a Téry út
  Réteken, ligeteken át vezet a Téry út Fotó: funiQ

Ligetes, füves domboldalban ereszkedünk, szépen rálátunk az előttünk tornyosuló, már a Börzsönyhöz tartozó Szent-Mihály-hegyre, majd balra feltűnnek a legendás dömösi prépostság szerény romjai. Az Árpád-kori monostor igazi értékei a föld alatt lévő, szépen rekonstruált, román stílusú altemplomban láthatóak. A fölötte álló egykori templomnak csak az alapfalai maradtak meg. A műemlék belépődíj ellenében látogatható, hétfő és kedd kivételével 10 és 17 óra között. (2017-ben a belépő: 500 Ft)

Visszatérve a P– jelzésű ösvényre, a régi temető mellett érünk be a falu házai közé, és a Béla király utcán ereszkedünk le a 11-es főútra. Jobbra fordulva pár lépéssel a templomhoz érünk, onnan pedig már nincs messze kiindulópontunk, a községháza előtti parkoló.

régi zsidó temető sírkövei
Régi zsidó temető sírkövei Fotó: funiQ
 • a dömösi prépostság romjai
  A dömösi prépostság romjai Fotó: funiQ
 • a dömösi prépostság romjai
  A dömösi prépostság romjai Fotó: funiQ
 • a dömösi prépostság romjai
  A dömösi prépostság romjai Fotó: funiQ
 • a dömösi prépostság romjai
  A dömösi prépostság romjai Fotó: funiQ
 • gólya a dömösi prépostság romjainál
  Gólya a dömösi prépostság romjainál Fotó: funiQ
 • régi zsidó temető sírkövei
  Régi zsidó temető sírkövei Fotó: funiQ
 • a temető mellett vezet a piros turistajelzés
  A temető mellett vezet a piros turistajelzés Fotó: funiQ
 • régi ház
  Régi ház Fotó: funiQ

További Esztergom környéki kirándulások

Esztergom környéki kirándulások Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesülettel közösen kialakított öt útvonalat bejárva felfedezhetjük a népszerű Duna-menti város természeti szépségeit. A városi sétán érintjük a legfőbb látnivalókat, bejárjuk a Vaskapu-hegyet, a Búbánatvölgyet és a Rám-szakadékot, és Pilisszentlélek környékét.