funiQ logo

Lászlómajor, Sarród

Félúton Sarród és Fertőújlak között találjuk az Esterházyak egykori majorsági központját, a Lászlómajort. Itt alakítottak ki 2012 nyarán egy régi magyar háziállatfajtákat bemutató látogatóhely.

Lászlómajor Bemutató Majorság és Látogatóközpont
Lászlómajor Bemutató Majorság és Látogatóközpont Fotó: funiQ

A bemutató majorság épületegyüttesében egy kb. 60 fő befogadására alkalmas konferenciatermet, a Fertő-táj és a Hanság természetvédelmét és gazdálkodástörténetét ismertető kiállítást, az állattartáshoz kötődő mesterségek emlékeit bemutató kiállítást és egy játszóteret találnak az itt megforduló látogatók.

A Fertő-tájon és a Hanságban összesen közel 1500 magyar szürkemarha, mintegy 200 bivaly és 1500 rackajuh legel télen-nyáron szabadtartásban. Így a látogatók nehezen találkozhattak velük, hiszen gyakran csak nagyobb távolságból, távcső segítségével figyelhették meg az állatokat. A majorságban viszont közvetlen közelről találkozhatunk velük.

magyar szürke szarvasmarha gulya Lászlómajor mellett
Magyar szürke szarvasmarha gulya Lászlómajor mellett Fotó: funiQ

15 őshonos állatfaj 300-nál több példánya tekinthető meg a Lászlómajorban, láthatunk itt magyar szürkemarhát, házi bivalyt, racka juhot, cikta juhot, tejelő cigája juhot, mangalicát és a jelentős magyar baromfi fajták néhány képviselőjét.

A nyitvatartásról és az egyéb információkról a megadott honlapcímen tájékozódhatunk.

Elérhetőség

Tel.: +36 36 99 371 692
E-mail: laszlomajor@fhnp.kvvm.hu
Web: www.ferto-hansag.hu