funiQ logo

Kócsagvár, Sarród

Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József.

a Kócsagvár Látogatóközpont bejárata
A Kócsagvár Látogatóközpont bejárata Fotó: funiQ

Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem sikerét is szimbolizálja, ugyanis a XX. század eleji dísztollvadászat miatt a kihalás szélére sodródott itteni kócsagállomány ma már ismét Közép-Európa legnagyobbja.

Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye
Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye Fotó: Pellinger Attila

A főépület jobb oldaláról nyíló házak oromfalán a fertő-táji építészet hagyományos díszítőelemeit is felfedezhetjük. Magyarország legnagyobb náddal fedett épületének első három szárnyában szálláshely működik maximum 46 fő részére, amely egész évben folyamatosan üzemel. A további három szárnyban a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósága található.

információs pont a Kócsagvár Látogatóközpont középső részén
Információs pont a Kócsagvár Látogatóközpont középső részén Fotó: funiQ

A Kócsagvár aulájában az állandó természet- és környezetvédelmi témájú kiállítások mellett időszakos kiállítások is várják az érdeklődőket. Az épületben egy 60 és egy 30 fős előadóterem is található.

a Kócsagvár Látogatóközpont belseje
A Kócsagvár Látogatóközpont belseje Fotó: funiQ

A központ egész évben, belépőjegy váltása nélkül szabadon látogatható.

Elérhetőségek

Cím: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf. 4.
Telefon: +36 99 537 620
Fax: +36 99 537 621
Honlap: www.ferto-hansag.hu
E-mail: info@fhnp.kvvm.hu