funiQ logo

Biai hegyek kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 44 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 270 m
Magasság min.: 110 m

Érd - Biatorbágy - Etyek - Sóskút - Érd

Ez a túra némi edzettséget igényel, hiszen az Érd és Biatorbágy közötti dimbes-dombos tájon vezet át. Etyekre beérve viszont kárpótolhatjuk magunkat a helyi finomságokkal a szőlőültetvények és az etyeki pincesor mellett. Hazafelé hangulatos mezők mellett haladva Érd határában a természeti ritkaságbak számító Fundoklia-völgybe is ellátogathatunk.

Ismerjük meg Érd - Biatorbágy emelkedőit és lankáit, hogy utána Etyekre betérve hangulatos szőlőültetvények között érjük el az etyeki pincesort. Hazafelé gurulva hangulatos mezők mellett haladva Sóskút emlékművekkel tarkított látképébe is bepillantást nyerhetünk, hogy utána már újra Érd irányába haladjunk visszafelé.

Körpince
Etyeki Körpince Fotó: funiQ

Túránk Érd felső vasútállomástól indul. A felújított, modern vasútállomás melletti kis teret keresztező Alispán utcán jobbra elindulva egy kis forgalmú úton haladhatunk egészen az utunkat keresztező Főnök utcáig. Itt jobbra fordulva átmegyünk a vasúti síneken, hogy a harmadik keresztutcánál - Hunyadi János utca - balra forduljunk. Az utcában a murvás út ellenére jó darabon haladjunk egyenesen, míg el nem érjük a Munkácsy Mihály utcát. Az utcába jobbra fordulva haladjunk egészen addig, míg kis törés után balra egyenesen az utca a Krasznahorkai utca nevet fogja viselni. Viszonylag rövid szakasz után keresztezzük a Késmárki utcát, amin ferdén balra kanyarodva haladjunk egészen a Kalotaszegi utcáig. Itt jobbra fordulva a harmadik kereszteződésnél forduljunk balra a Szendrői utcába. Az utcában egészen addig haladjunk, míg már látótávolságba kerül az M7-es autópálya zajvédő fala. Itt forduljunk be balra az Egervári utcába. Ne lepődjünk meg, hogy zsákutcának van kitáblázva, gyalogosoknak és kerékpárosoknak itt lehet legkényelmesebben átjutni az autópálya alatt.

a Vörösmarty Mihály utcáról balra lefordulunk a Hunyadi János utcába
A Vörösmarty Mihály utcáról balra lefordulunk a Hunyadi János utcába Fotó: funiQ
 • szép lakóház a Krasznahorkai utca végén
  Szép lakóház a Krasznahorkai utca végén Fotó: funiQ
 • a Bóbitajátszótér és lakóházak a Kalotaszeg utcán
  A Bóbitajátszótér és lakóházak a Kalotaszeg utcán Fotó: funiQ
 • az Egervári utca M7-es alatti átjárója
  Az Egervári utca M7-es alatti átjárója Fotó: funiQ
 • a Földmunkás utcáról jobbra rátérünk az Esztergályos utcára, ha kedvünk tartja közben megpihenhetünk a sarki Rétes Csárdában
  A Földmunkás utcáról jobbra rátérünk az Esztergályos utcára, ha kedvünk tartja közben megpihenhetünk a sarki Rétes Csárdában Fotó: funiQ

Kiérve az aluljáróból balra fölkaptatva a rézsűn, forduljunk jobbra a Szigetvári utcába. Az utca egy idő után a Földmunkás nevet fogja viselni, mi ennek ellenére haladjunk végig rajta, míg el nem érjük az Esztergályos utcát. Jobbra fordulva a második keresztutcához érve, – amely az Iparos utca nevet viseli – forduljunk el balra, és haladjunk végig az utcában, míg el nem érjük az Érd határárban lévő földeket. Itt jobbra fordulva haladjunk az Ötvös utcában, amelynek hamarosan Régi Honvédelmi úttá válik a neve, mígnem a főút jobbra kanyarodásánál nekünk egyenesen tovább kell mennünk egy aszfaltozott erdei útra.

Az út jókora lejtővel visz minket Biatorbágy felé, azonban vigyázzunk a néha felbukkanó autókra vagy futókra. Jobb oldalon kiváló panorámát nyújt a völgyben elterülő Törökbálint. A település határát pár helyiségnévtábla jelzi, azonban nekünk egyenesen kell továbbhaladnunk. Amennyiben az utunkat keresztező sorompó le van engedve, könnyedén kikerülhetjük balról.

Törökbálint látképe a Régi Honvédelmi útról
Törökbálint látképe a Régi Honvédelmi útról Fotó: funiQ
 • sorompó a Régi Honvédelmi úton
  Sorompó a Régi Honvédelmi úton Fotó: funiQ
 • betonozott útszakasz a Régi Honvédelmi úton
  Betonozott útszakasz a Régi Honvédelmi úton Fotó: funiQ
 • panoráma a Régi Honvédelmi útról
  Panoráma a Régi Honvédelmi útról Fotó: funiQ
 • útszakasz a Kő-hegy oldalában
  Útszakasz a Kő-hegy oldalában Fotó: funiQ
 • lejtős utunk le Biatorbágy lakott részére
  Lejtős utunk le Biatorbágy lakott részére Fotó: funiQ
 • lovaspálya, mögötte a Viadukttal
  Lovaspálya, mögötte a Viadukttal Fotó: funiQ

Hangulatos aszfaltos erdei úton haladhatunk tovább, míg jó pár kilométer után földútba vált át. Továbbhaladva elérünk egy útkereszteződést, amelynek a bal oldalán egy jókora frissen vágott tisztást láthatunk. Jobb oldalra kanyarodva a piros sáv jelzésen haladjunk fölfelé a dombokon. A földút itt már eléggé köves. Jobb oldalra nézve remek kilátás nyílik eddigi erdőszéli utunkra és a Hosszúréti-árokra. Az út enyhe balra kanyarodását követve egy „Y” elágazáshoz fogunk érkezni, itt a jobb oldali ágon folytassuk utunkat. Az út itt már gödrös és összeszűkül, de hangulatos erdős völgyben halad. Továbbhaladva a kanyargós erdei úton egy kereszteződéshez érve, a jobb oldali úton haladjunk tovább. Az út egy erős bal kanyar után kiér egy tisztásra. A tisztás végéhez érve jobbra fordulva az erősen emelkedő Naphegy közön kell továbbhaladnunk. Az utca végén egy jókora lejtő tetejéről gyönyörű panoráma nyílik Biatorbágyra, és a település jellegzetes vasúti völgyhídját is innen lehet először észrevenni. A lejtőn óvatosan guruljunk le, hogy egy kis kitérővel megnézzük a régi vasúti völgyhidat.

a biatorbágyi Viadukt és az alatta lévő körforgalmak
A biatorbágyi Viadukt és az alatta lévő körforgalmak Fotó: funiQ

Ehhez a lejtő alján jobbra kell fordulni az Iharos útra. A patakhídon átérve balra forduljunk a Forrás utcába. Pár száz méter múlva a jobb oldali domboldalban megpillanthatjuk a völgyhidat. Érdemes akár fölmászni a domb oldalába, hogy lenézzünk a híd alatti körforgalmakra, vagy alatta óvatosan átkerekezni. A híd nem csupán ipari műemlékként érdekes. Legfőbb ismertsége az 1931-es Matuska Szilveszter által elkövetett robbantás miatt van. A Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat kisiklatásával 22 ember halálát okozta. Az ügy részletei máig homályosak. A viadukt egészen 1979-ig használatban volt.

Tipp: Ha a viadukttól távolodva indulunk el az Iharos úton, majd a Keserűkút utca döngölt földút szakaszán majdnem a végéig elmegyünk, bal kéz felől egy meglehetősen meredek, szerpentines úton juthatunk fel a Szily család kápolnájához. A Szent Vendel-kápolnaként is emlegetett kör alaprajzú épület a XIX. század elején épült, bejáratát két szabadon álló oszlop által tartott timpanon díszíti. A kerékpárt érdemes a Keserűkút utca mentén hagyni, mert a szerpentines út inkább gyalog javasolt.

Utunk folytatásához vissza kell mennünk az Iharos úthoz, majd ott elindulunk a szűk kis mellékutcán. Az utcában hamarosan egy Y elágazáshoz érünk, ahol a bal oldali Turista úton kell továbbhaladnunk. Kövessük az út kanyargósságát a Füzes-patakkal párhuzamosan, míg egy kereszteződéshez nem érünk. Az út bal oldalán szemben egy feszület található. Itt ha jobbra fordulunk hamarosan a patak fölött átívelő hídon kelhetünk át. Érdemes itt egy pillanatra megállnunk és körbenéznünk a tájra. A baloldalon látványos amint meredek sziklaszirtek emelkednek ki a semmiből és törnek a magasba. Amennyiben van kedvünk egy nagyobb kitérővel ellátogathatunk a környék kedvelt kirándulóhelyére a pazar panorámával rendelkező Nyakas kőre.

a Turista út vége, ahonnan jobbra folytatjuk utunkat
A Turista út vége, ahonnan jobbra folytatjuk utunkat Fotó: funiQ
 • áthaladunk a Füzes-patak fölötti hídon
  Áthaladunk a Füzes-patak fölötti hídon Fotó: funiQ
 • kereszt a Turista út végén lévő kereszteződésben
  Kereszt a Turista út végén lévő kereszteződésben Fotó: funiQ
 • a Szily-Fáy kastély kapuja, háttérben a Biai református templom tornya látszik
  A Szily-Fáy kastély kapuja, háttérben a Biai református templom tornya látszik Fotó: funiQ

A patakhíd után hamarosan visszaérünk a lakott területre, ahol egy újabb Y elágazásnál a bal oldali Sándor közbe kell befordulnunk. Az utca hamarosan kiér a Nagy utca főútra. Érdemes lehet a jobb oldalon lévő Szily–Fáy kastélyt megnéznünk, még azelőtt, hogy a főútra balra kikanyarodnánk pár száz méterig. Itt a nagyobb forgalom miatt óvatosan haladjunk! A következő Y elágazásnál az Etyek táblát követve jobbra fordulunk, majd hangulatos országúton hamarosan elérjük Fejér megye határát, és nemsokára beérünk Etyekre.

Az egyszintes hosszúkás kis parasztházak között igazi régies vidéki hangulatot áraszt magából a település. Amennyiben megéheztünk betérhetünk a főút mentén lévő számtalan fogadó egyikébe, hogy éhségünket csillapítsuk. Ha szeretjük a borokat, borkóstolásra is alkalmunk nyílhat a fogadókban vagy valamelyik borospincében.

Tipp: Ha a Kossuth Lajos utcáról befordulunk a Körpince utcára, majd letérünk jobbra a Körpince közre, megcsodálhatjuk Etyek egyik legismertebb látnivalóját, a híres Körpincét. A Kossuth Lajos utcát követve pedig egy másik érdekességhez, a Magyar-kúthoz vezet az út, de ez nem minden, hiszen Etyek számos látnivalóval bír:

Etyek Az Etyek-Budai borvidék hazánk legfiatalabb borvidékének számít. A szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas település a budafoki Törley pezsgőgyárnak szállítja az alapanyagot, de saját borok termelésében is példásan teljesít.

présház az Öreg-hegyen
Présház az Öreg-hegyen Fotó: funiQ
 • Magyar-kút
  Magyar-kút Fotó: funiQ
 • Botpusztai Szeplőtelen Fogantatás-templom
  Botpusztai Szeplőtelen Fogantatás-templom Fotó: funiQ
 • Körpince
  Körpince Fotó: funiQ
 • etyeki sajtútállomás
  Etyeki sajtútállomás Fotó: funiQ
 • Kecskegödör
  Kecskegödör Fotó: funiQ
 • etyeki sajtútállomás
  Etyeki sajtútállomás Fotó: funiQ
 • Körpince
  Körpince Fotó: funiQ
 • etyeki horgásztó
  Etyeki horgásztó Fotó: funiQ

A Kossuth Lajos utcából balra kell elfordulnunk a Deák Ferenc utcába, majd a Sóskúti úton hagyjuk el Etyeket. A település határában a baloldalon a hangulatos Sóskúti úti pincesor terül el. Kiérve a településről aszfaltút vezet el egészen a jobb oldalon lévő Ödönmajor gazdaságig. Utána balra fordulva egy földúton indulunk el Sóskút irányába. Viszonylag hamar aztán az utat követve jobbra fordulunk, és egy elég rossz minőségű földúton juthatunk el a Pusztazámort Sóskúttal összekötő aszfalt országútra. Egyenesen haladva az aszfaltúton amint beértünk Sóskútra egy megmaradt szovjet emlékműre bukkanhatunk. Az emlékművön magyar felirattal nem is találkozhatunk, csupán cirillel.

Gurulva a Bajcsy-Zsilinszky utcán egy erős balkanyarnál jobbra a Vadász utcába térünk le, majd balra a második utcáig, a Liget utcáig megyünk. Ebben az utcában haladunk tovább az első elágazásig, ahol jobbra a Temető utcába fordulunk. A baloldalon lévő sírkertre érdemes egy pillantást vetni, hogy aztán kiérve a településről egy erős lejtőn legurulva elérjünk a Sóskúti Ipari Parkok közötti kereszteződéshez. Óvatosan forduljunk balra, hogy egy kis patak fölött átkelve elérjük a körforgalmat. 

A körforgalmon egyenesen átvágva felfelé kaptatunk a domboldalon. Az út eleinte aszfaltos, de hamar elérjük a murvás, köves részt. Mielőtt felérnénk a domb tetejére, egy rövid, laposabb részen találjuk magunkat, ahonnan jobbra kell fordulnunk egy másik földútra. Ezt a földutat kicsit nehéz megtalálni, mert az első pár métert eléggé benőtte a fű, de segítségünkre lehet, hogy a jobb oldali erdő pontosan itt ér véget, valamint szintén jobbra nézve a fák mögött egy sárga adótornyot láthatunk. Ha megtaláltuk, vágjunk neki bátran. A földút végén az Ajnácskő utcával találjunk magunkat szembe. Ezen tovább haladva, jobbra a Csúcs utcába fordulunk, majd az M7-es felett átkelve, a híd végénél egyből balra fordulunk. Az utat követve, miután jobb oldalt elhagytuk a Fundoklia-völgy ék alakú bevágását (itt található a Fundoklia-völgy tanösvény, de ez kerékpárral nem járható) jobbra a Vereckei utcába fordulunk, majd tovább egyenesen a Tusnádi utcán át, amelynek végén egy balkanyarral befordulunk a Tátra utcába. A Tusnádi utcában érdemes megállni egy pillanatra, mert tiszta időben ellátni Százhalombattáig is, illetve jó a kilátás az alant elterülő Érdre.

A Tátra utcából a Késmárki utcába érve érjük el a túra idefelé vezető részét. Innen jobbra fordulva a Krasznahorkai és Munkácsy utcán a Hunyadi utcáig megyünk, ahonnan a Vörösmarty utcába fordulunk. Ennek elnevezése később Főnök utcára változik. Innen kanyarodunk balra az Alispán utcába, ami az érdi vasútállomásokhoz visz.

Budapesttől délre aktív térkép A főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk, a Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, Váli-völgy, Velencei-hegység, Csepel-sziget, Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.