funiQ logo

Délegyháza kis kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  18 m
Össz. lejtő: -18 m
Magasság max.: 100 m
Magasság min.: 91 m

Ez a kisgyerekes családoknak is ajánlható, könnyedén teljesíthető kerékpártúra emelkedők nélkül, szinte végig autóforgalomtól mentes utcákon, csodaszép helyeken, a délegyházi tavak partján vezet körbe minket.

Kirándulásunk kiindulópontja a délegyházi vasútállomás, amely könnyedén megközelíthető autóval és természetesen vonattal is. (A Kőbánya-Kispestről induló vonatra érdemes Ferencváros megállóban felszállni, így megúszható a biciklikkel való lépcsőzés a Kökin.)

Délegyháza egy hangulatos utcája
Délegyháza egy hangulatos utcája Fotó: funiQ

A vasútállomás épületével szemben állva jobba indulunk el a Vasút soron, ami a Dunavarsány felé vezető összekötő, alacsony forgalmú közút. Kb. 400 méter múlva, az első lehetőségnél jobbra kanyarodunk, majd egyből balra. Itt már Délegyháza páratlanul szép és csendes üdülőövezetében tekerünk. Jobb kézről a házak mögött láthatjuk az első tavat, ami a Gizella nevet kapta. Jobbra tartva haladunk, a Kéktó sétányon, ami végigvezet minket a tó partján. Hol házak mögött tűnik elő a tó, hol egészen a vízig sétálhatunk, vagy a fák árnyékában megállva figyelhetjük az állatok mozgolódásait.

Mikor már egy elég nagy kört mentünk a tó körül, és a sétány is véget ér, balra kanyarodunk az Újpesti sorra és 200 méter múlva a földutat, amelyen eddig haladtunk, egy aszfaltos út keresztezi, itt jobbra kanyarodunk. Ezen az aszfaltos útvonalon sokáig fogunk haladni. Eleinte Óbudai telep névre hallgat, bár nem sokáig. Mikor meglátjuk, hogy egyenesen nincs tovább út, de a KRESZ táblák, és az útvonalvezetés balra fordít minket, ott kezdődik a Nomád part.

Vasút sor
Vasút sor Fotó: funiQ

Jobbra egy szép kerítéssor majd kisebb nyaralók, mögöttük továbbra is a tavak árasztják nyugalmukat. Balra egy tágas mező, kisebb játszótérrel. Pár száz méter múlva egy hosszú ívben jobbra kanyarodunk. Követjük az út vonalvezetését, miközben jobbra a IV-es tavat láthatjuk, de bal oldalon is feltűnik egy tó, majd egy elágazás. Mi megyünk tovább egyenesen, ismét mindkét oldalunkon, bár kissé távolabb, tópart. Ezen a szakaszon murvás úton haladunk, majd egy jobbra tartó kanyarral mi is elfordulunk, ahonnan hamarosan ismét aszfalton haladhatunk tovább. Az aszfaltos utat követvén, jobbra továbbra is tavakat látunk, először még a IV-es majd az V-ös tavat, később a Villantó horgásztó névre hallgatót. A tavak kisebb nagyobb mértékben körbeépültek, kempingeket, épületeket láthatunk. Bal oldalra tekintve viszont a természet apróbb-nagyobb szépségeit figyelhetjük, a mezőn feltűnő állatokkal, és a felettük az égen köröző madarakkal.

A délegyházi tavak legnagyobb strandja a IV-es tónál, a Nomád parton található. Különleges hangulatot ad a partszakasznak, hogy a parttal szemben lakatlan szigetek várják a látogatókat, ahova csónakkal vagy akár úszva is el lehet jutni. Az V-ös tó körül találjuk az ország legismertebb, sőt, nemzetközileg is ismert nudista strandját, a Naturista Oázist. A Villantó horgásztónál pedig egész évben, éjjel-nappal lehet horgászni.

útszakasz a Némedi úton
Útszakasz a Némedi úton Fotó: funiQ

Mikor újra lakott területre érünk, és elágazás következik, jobbra kanyarodunk – a Galla tanya nevű útra, és egyenesen megyünk, ameddig csak tudunk. Fontos, hogy a Galla tanya – Némedi út kereszteződésében jobbra a Némedi út felé van a főútvonal, így elsőbbséget adva kell tovább haladjunk egyenesen. Innen már a Petőfi utcán haladunk egészen a végéig, ahol jobbra kanyarodunk a Rákóczi utcára, ami már egyenesen a vasútállomáshoz, túránk induló és végpontjához visz.

Budapesttől délre aktív térkép A főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk, a Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, Váli-völgy, Velencei-hegység, Csepel-sziget, Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.