funiQ logo

Hidegségi kút

A forrás, amiről Hidegség a nevét kapta, a település központi, parkosított részén helyezkedik el egy kocsma mellett, és egy terméskőből kirakott lépcsős feljárón lehet megközelíteni.

A kút felett egy fehér márványból készült emléktáblát olvashatunk a következő szöveggel:

„E forrás adta HIDEGSÉG
község nevét
A Millennium tiszteletére
újra feltárva a 2000. évben”

A kúttól balra a Faluszépítő Társaság mészkőből faragott címerét láthatjuk, valamint egy jelképes cserépkorsót. A víz egy faragott vízköpőből ömlik egy rézlemezzel burkolt vízgyűjtőbe.

A település a nevét a valamikori "Dézsma pincében" fakadó hideg vizű forrásról kapta. Az 1274-es latinos Hydegsyd írásmód a történelem folyamán először Hidegsédre, majd később a mai Hidegségre változott. A forrás évszázadokon át látta el ivóvízzel a község lakosságát.

A vezetékes ivóvíz bevezetésével a forrás vizét egyre kevésbé használták. Az 1970-es években a nevezett pincében gombatermesztéssel kísérleteztek, amihez szerves trágyát használtak. Ez a szennyezés és az addigra a környéken is elterjedt intenzív műtrágyázás együttes eredményeképp az addig jó vizű forrás többek között nitráttal szennyeződött. Emiatt a forrás vizét emberi fogyasztásra alkalmatlanná nyilvánították.

A forrás az eredeti funkcióját a faluközpont 1980-as években történt átalakítása után veszítette el teljesen. A szabadtéri forrást eltüntették, így az a pincébe szorult, ahonnan a víz a faluközpont diszkútján át a Fertő tóba ömlött.

2000 februárjában Grubits János vezetésével megalakult a Faluszépítő Társaság. A társaság egyik fő célja lett a falu névadó forrásának újra feltárása. A forrás szponzorok segítségével épült meg, 2000. július 29-re készült el teljesen, ráadásul a vize ismét iható. Ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg!