funiQ logo

Tájház, Fertőhomok

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2004-ben „Az év tájháza” címmel jutalmazta ezt a fertőhomoki múzeumot.

Az épületet, melyben az intézmény működik, és az 1930-as tűzvész után épült, 2001-ben vásárolta és újította fel az önkormányzat. A tájház célja, hogy megőrizze és bemutassa Fertőhomok múltját és hagyományait.

A ház első hajópadlós szobája és konyhája az 1930-as éveket idézi fel. A szobában szalmazsákos ágyak, sublót, szekrények (bennük gazdag textilgyűjtemény), bölcső, vaskályha, varrógép és szentképek találhatók. Az eredeti horvát népviseletet két beöltöztetett bábun láthatjuk. A konyhában az eredeti kemence mellett látható egy csikó sparhelt, egy vízpad, valamint a konyhaasztal fölött egy néprádió.

A második szoba a konyhából nyílik, ez a helyiség valószínűleg egykor kamraként funkcionált. Itt helytörténeti dokumentumok és szezonális kiállítások tekinthetők meg, többek között volt már itt iskolatörténeti, fehérnemű és régészeti kiállítás is.

A valamikori istálló a kortárs művészek kiállítóhelye, ahol évente három-négy művész mutatkozik be. Itt található az információs pont is, ahol az érdeklődők hozzájuthatnak a térség kiadványaihoz, és tájékoztatást kaphatnak az itteni programokról, szálláshelyekről és látnivalókról.

Az udvart az ólak és a pajta zárja le, ahol a térségre jellemző mezőgazdasági eszközöket tekintheti meg a látogató. A padló téglával burkolt, így koncerteket, falunapokat tartanak itt. A pajta mögött található kert pedig az évente megrendezett hagyományőrző és kézműves programok fontos helyszíne.

Nyitvatartás:

Április 1-től szeptember 30-ig.
Szerdától vasárnapig 10 és 12 óra, valamint 13 és 18 óra között.

Elérhetőség:

Cím: 9492 Fertőhomok, Akác u. 10.
Tel.: +36 99 376 087
E-mail: faluhaz@fertohomok.hu
Web: fertohomok.hu