funiQ logo

Hangistálló, Nagyegyháza

A Hangistálló egy koncerthelyszínné átalakított mezőgazdasági épület Nagyegyházán, a Bányász út és az M1-es autópálya között elterülő területen, az autópálya alatti gyalogos átkelő mellett.

Hangistálló
Hangistálló Fotó: funiQ

A helyszín fő profiljaként a komoly- és népzenei koncerteket nevezhetjük meg, de mivel Nagyegyházának nincsen se temploma, se művelődési háza, ezért helyi általános közösségi térként is üzemel: többek között termelői találkozókat, vásárokat, falunapokat, képzőművészeti alkotó táborokat, kiállításokat, valamint különböző tematikus esteket is tartanak itt.

Hangistálló
Hangistálló bejárata Fotó: funiQ

A Hangistállónak otthont adó épület több mint 100 éves, még a Batthyány uradalom részeként használták tehénistállónak. Később már csak gyapjúmosásra, terményszárításra volt alkalmas, majd sokáig üresen állt, és egyre romosabb állapotba került.

Hangistálló a felújítás előtt
Hangistálló a felújítás előtt Fotó: funiQ

Az épület itthon még szokatlannak számító hasznosítása Ribli Ilona, Nagyegyházán élő csellóművész ötlete volt, aki németországi koncertjei során gyakran játszott koncerttermekké átalakított pajtákban és gyárépületekben. Szerencsére a Bicskei Mezőgazdasági Zrt., a helyi (óbaroki) önkormányzat, valamint a művésznő családjának támogatásával az elhagyatott épületet felújították, és 2008. december 20-án megtartották az első koncertet az épületben, amin több mint 200-an voltak kíváncsiak a Tátrai Vilmos kamarazenekar alakuló hangversenyére.

Azóta a Hangistálló egy második, nagyobb ívű felújításon is átesett, egyedi ajtók és ablakok, olasz mészkő padozat, padló- és padfűtés, előírásszerű kiszolgáló helyiségek és vörös függönyös színpad fogadják most már az itt fellépő művészeket és a közönséget. A felújítást követő megnyitó hangverseny 2013. május 11-én volt, amelyen a Danubius vonósnégyes és Konrád György Kossuth-díjas brácsaművész léptek fel.

Hangistálló
Hangistálló Fotó: funiQ

A Hangistálló azóta a koncerteken és egyéb rendezvényeken kívül egyben szállást is kínál reggelivel a túrázóknak vagy a programok után itt maradni szándékozóknak.

Elérhetőség

Cím: 2063 Óbarok-Nagyegyháza, Bányász utca, hrsz: 4004/20 
Tel.: +36 30 959 4541, +36 30 560 3048
E-mail: hangistallo@obaroknet.hu
Web: www.hangistallo.hu, www.facebook.com/Hangistallo

Árak

5000Ft/fő/éj, a reggeli 1000Ft/fő, házias, bőséges. Ha van rá igény, tudnak biztosítani meleg vacsorát és ebédet is. Összesen 20 fő szállásolható el a 2 és 3 ágyas szobákban.
Hangistálló egyik terme
Hangistálló egyik terme
  • a Hangistálló egyik szobája
    A Hangistálló egyik szobája
  • a Hangistálló egyik fürdőszobája
    A Hangistálló egyik fürdőszobája