funiQ logo

Szent Kereszt-templom, Fertőd

Fertőd Eszterháza nevű városrészében található a Szent Kereszt-templom.

Eszterháza önálló lelkészség nélküli település volt, a hívek az Esterházy-kastély kápolnájába jártak szentmisére.

Az első kezdeményezés az eszterházi hívek részéről, hogy saját templomuk legyen, 1934 májusában történt, amikor elkezdtek építeni egy harangtornyot, amit a tervek szerint később kápolnává bővítettek volna. A torony tervezője és építésvezetője Schinkó Ferenc hercegi uradalmi főépítőmester volt, az építés költségeihez a község is hozzájárult. Az elkészült, szép kivitelezésű toronyban a harangozást Balázs Alajos uradalmi alkalmazott végezte haláláig, 1969. december 7-ig. A torony kápolnává bővítése azonban végül nem valósult meg, a haranglábat 1976-ban lebontották.

Koloszár György lelkipásztor kezdeményezte egy új templom építését 1985-ben. Ekkor a hívők a "népházból" átalakított templomba jártak, az új épületet e mögött kívánták felépíteni. A templom a hívők által összeadott pénzekből, külföldi egyházi szervezetektől kapott anyagi támogatásból, VÁM kedvezmény formájában állami támogatásból és a hívők nem jelentéktelen fizikai munkájának igénybevételével épült fel. A Szent Kereszt-templom (teljes nevén Szent Kereszt felmagasztalása) felszentelésére végül 1986-ban került sor. Az időközben elhunyt Koloszár György lelkipásztor emlékére 1995 húsvétján emléktáblát avattak az épületben.

A templom tervezője Szabó István, Bán Ferenc és Bihary László, a belsőépítész Asbóth Kristóf volt. A modern templom legfőbb jellemvonása a tágas, világos belső tér. Fő oltárképe, az Eszterházi Golgota (1986), valamint a keresztút stációképei is Udvardi Erzsébet Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész keze munkáját dicsérik. Az egyik mellékoltár a születés misztériumát jeleníti meg a Háromkirályok hódolatával, a másik a feltámadásét Szent Tamás leborulásával. A templom orgonája 2008 óta áll a helyén, ezt Takács Péter pannonhalmi orgonaépítő mester készítette. Három harangja a mellette álló toronyban található, ebből az egyik az 1976-ban lebontott haranglábból való.

A templom előtti parkban az 1740-ben készült Szent Család szobra áll.