funiQ logo

Költők parkja

Őrmezőn, a Menyecske utca és a Vőfély utca által körülölelt területen találjuk a Költők Parkját. A park legérdekesebb alkotása az 1983-ban felavatott úgynevezett Időgép. A beton keretben elhelyezett 6 méteres átmérőjű hálózott fém körgyűrű közepén egy digitális óra kapott helyet. A számok helyén az óra mind a két oldalán 50 cm-es fém hengerekben a 12 állatövi jegyet láthatjuk, Vilt Tibor szobrászművész készítette szép kis bronz domborműveken.

digitális óra
Digitális óra Fotó: funiQ

A Költők parkjában avatták fel 2010-ben Krajcsovics Károly három domborművét, amelyek Kálnoky Lászlót, Kormos Istvánt és Zelk Zoltánt ábrázolják. A három, XX. századi magyar költő életútjában közös, hogy mind Őrmezőn töltötték életük utolsó szakaszát. A park közelében lévő egyik kávézóban volt a találkozóhelyük, ahol megvitatták a „világ dolgait”.

Kormos István költő, író, műfordító volt, legismertebb művei: Vackor, Az égig érő fa és a Két bors ökröcske. A róla készült domborművön egy „égig érő” fa látható. A költő és prózaíró Zelk Zoltán két legismertebb gyermekverse A három nyúl, és az Este jó, este, ennek ellenére szobrán egy madár jelenik meg, Sirály című kötetére emlékezve. Kálnoky László költő is volt, ám elsősorban, mint műfordító ismert. A róla készült domborművön arcképe mellett lúdtoll és tintatartó szerepel.

Zelk Zoltán domborműve
Zelk Zoltán domborműve Fotó: funiQ
  • Kormos István domborműve, háttérben az órával
    Kormos István domborműve, háttérben az órával Fotó: funiQ
  • Kálnoky László-dombormű
    Kálnoky László-dombormű Fotó: funiQ
  • Kálnoky László: Északon című művének egy részlete a Költők parkjában
    Kálnoky László: Északon című művének egy részlete a Költők parkjában Fotó: funiQ
  • különleges digitális óra a Költők parkjában
    Különleges digitális óra a Költők parkjában Fotó: funiQ
  • vizes tematikájú játszótér a Költők parkjában
    Vizes tematikájú játszótér a Költők parkjában Fotó: funiQ
  • a Költészet Napja alkalmából 2010-ben felavatott dombormű
    A Költészet Napja alkalmából 2010-ben felavatott dombormű Fotó: funiQ
  • Költők parkja
    Költők parkja Fotó: funiQ

A környékbeli lakosok körében igen népszerű parkban egy 2013-ban tengeri tematikájúra átalakított játszótér és egy 2014-ben átadott szabadtéri fitneszpark is helyet kapott. Közkedveltségét mi sem mutatja jobban, mint hogy 2000 óta minden ősszel saját őrmezői ünnepnapot rendeznek a Költők parkjában. A családi nap mára hagyományosnak számító eseményei, mint a Kutyajó fesztivál (ügyességi- és szépségverseny), a bográcsfőző verseny és a helyi művészeti csoportok bemutatói azt a célt szolgálják, hogy a környéken lakók közelebb kerüljenek egymáshoz.