funiQ logo

Kirándulás a városi erdőbe - Kamaraerdő

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 6 km
Össz. emelkedő:  140 m
Össz. lejtő: -140 m
Magasság max.: 212 m
Magasság min.: 128 m
Start: Kamaraerdő, Susulyka utca
Megközelítés:
autó: ingyenes parkoló az erdő bejáratánál
tömegközlekedés: villamos: 41, 47B végállomás; busz: 87, 187, 287 Kamaraerdei Ifjúsági park megálló

A közkedvelt budai kirándulóhely megér egy egész napos programot. Szakítsd meg ajánlott túránkat egy piknikkel a Nagy-réten, és járd végig a tanösvényt is, mielőtt folytatod a túrát a közeli Memento Parkba!

Útvonal

Ha leszálltunk a buszról vagy leparkoltuk az autót, mindjárt választás elé állunk: a sorompó után vagy elindulunk balra a tanösvényen, vagy egyenesen továbbmegyünk az erdőt átszelő úton. Mi most ez utóbbit választjuk, és egyenesen haladunk.

Nagyjából 500 méter múlva elérjük a Nagy-rétet, a Kamaraerdő szívét. Az idáig vezető út széles, jól járható, és biciklisek is közlekedhetnek rajta. Ha a festett turistajelzéseket figyeljük, láthatjuk, hogy erre megy a piros sáv jelzés és a Mária út is.

turisták a Kamaraerdei Nagyréten
Turisták a Kamaraerdei Nagyréten Fotó: funiQ

A Nagy-réten szinte biztos, hogy találkozunk tűznél sütögető társasággal, piknikező kirándulókkal vagy az iskolai csoportokkal. A viszonylag új és jó állapotban lévő interaktív játszótér is népszerű, ez egyben a tanösvény egyik megállója.

Kamaraerdő és tanösvény Újbuda legnagyobb összefüggő erdeje a Kamaraerdő, ahol izgalmas tanösvényen ismerkedhetünk meg a környék természeti kincseivel, növényeivel, állataival. A központja a könnyen elérhető Nagyrét, ahova az ösvények összefutnak. Itt találjuk az ökojátszóteret is.

Elhaladunk a rét szélén álló erdészház mellett, amit képzeletben felújítunk, és így már valóban egy mesebeli házikóra emlékeztet.

Erdészház a Kamaraerdei Nagyréten
Erdészház a Kamaraerdei Nagyréten Fotó: funiQ

A ház előtt elhaladva egy hármas útelágazásnál a jobb oldalit választjuk, azaz a tanösvény jelzését és tábláit követjük. Innentől emelkedőn haladunk, de szerencsére a tanösvény 8., 9. és 10. táblája jó okot ad arra, hogy néha kicsit megpihenjünk. Az érdekes, képekkel színesített táblákon ezen a szakaszon az erdő állatait ismerjük meg: az ízeltlábúakat, a madarakat és az emlősöket. Napos időben rengeteg lepkét láthatunk, köztük kardoslepkét, fecskefarkú és nappali pávaszem lepkét. Ha lefelé nézünk, megfigyelhetjük az itt gyakori selymes futrinkát vagy a védett szarvasbogarat.

ismertető tábla az itt élő madarakról a Kamaraerdő Tanösvényen
Ismertető tábla az itt élő madarakról a Kamaraerdő Tanösvényen Fotó: funiQ

Az emlősöket bemutató tábla után hamarosan erdei útkereszteződéshez érünk, itt nem fordulunk balra, hanem egyenesen tovább megyünk, ahol már a piros kör turistajelzés és a tanösvény párhuzamosan halad. Egy újabb elágazásnál az egyik tábla a tanösvény felé mutat, a másik a Tétényi-fennsík felé, mi ez utóbbit választjuk, tehát jobbra kanyarodunk. Ez az ösvény kivezet bennünket a Kamaraerdő szélére, ahol balra folytatjuk utunkat. Most pont a XI. és a XII. kerület határán állunk, a Kamaraerdő és a Tétényi-fennsík találkozásánál. Innen lenyűgöző látványban lehet részünk: a 42 méter magas, aszimmetrikus kelyhű Budafoki Víztorony magasodik a fennsík fölé.

Budafoki Víztorony
Budafoki Víztorony Fotó: funiQ

A torony egyben ki is jelöli az irányt, majd elhaladunk mellette. Mikor elérjük a sorompót, tegyünk egy kis kitérőt a város felé, hiszen nem messze innen találjuk az egyik legnépszerűbb szabadtéri múzeumot.

Menjünk végig a szemközti Rókales majd Szabadkai utcán, ami egyenesen a Memento Park, korábbi nevén Szoborpark bejáratához vezet. A szabadtéri múzeum fizetős ugyan, de egyszer mindenkinek érdemes megnéznie. Aki élt már abban a korszakban, amikor a most múzeumi tárgyak még Budapest utcáinak elválaszthatatlan részei voltak, azért, akik pedig még nem éltek akkor, és el sem tudják képzelni, azért.

gigantikus szobrok a Memento Parkban
Gigantikus szobrok a Memento Parkban Fotó: funiQ

Memento Park (Szoborpark Múzeum) A kommunista korszak utcákról eltávolított emlékei, a gigantikus szobrok és domborművek, egy korszak emblematikus figurái - a saját történelmünkkel találkozhatunk a hatalmas parkban. A 42 szobor és emlékmű egykori helyét is feleleveníthetjük.

A szoborparki séta után visszasétálunk a Kamaraerdő felé. Érdemes megjegyezni, hogy mikor elhagyjuk a parkot, bal kéz felől egy tábla jelzi, hogy innen indul a Tétényi-fennsík Tanösvény két és fél km-es útja.

Mi azonban most továbbmegyünk, és az erdőbe visszatérve jobbra, majd balra kanyarodva a piros kör jelzésen folytatjuk utunkat. Kellemesen lejtős szakaszon vágunk át az erdőn, amíg vissza nem érünk a Nagy-rétre, ami tökéletes helyszín a piknikezésre. Találunk itt padokat és tűzrakóhelyet is, és amíg elkészül az ebéd, a gyerekek kipróbálhatják az interaktív játszótéren a fa xilofónt vagy ugróversenyt rendezhetnek az itt élő állatokkal.

Aki innen egyenesen visszatérne a kiindulópontunkhoz, válassza a piros sáv, illetve Mária út jelzést, ahonnan jöttünk, és egy kellemes levezető séta után visszaér a parkolóhoz.

Aki viszont még megjárná a Kamaraerdő legmagasabb pontját, a 224 méter magas Vadász-hegyet, induljon el a Nagyrét északkeleti végéhez, mivel innen, azaz az Erdészházzal szemközt indul a tanösvény az emelkedőre.

Az út egyenletesen emelkedik, a kis kavicsokkal teli úton óvatosan haladjunk, mert csúszhat. Útközben ismét a tanösvény tábláival találkozhatunk, itt az erdő földtani és biológiai érdekességeiről olvashatunk.

A tetőre felérve a padoknál megpihenhetünk. Innen kb. 150 méterre jobbra jelenleg egy rossz állapotban lévő katonai kilátó található, de az önkormányzat a közeljövőben tervezi átépíteni, a mellette lévő volt katonai lokátor állomást pedig látogatóközponttá alakítani.

A padoktól balra, a tanösvényt követve indulunk lefelé egy kissé kanyargós úton, ahol útközben megtudhatjuk, hogy azok a hulladékok, amiket általában az erdőben "felejtenek" a látogatók, mennyi idő alatt bomlanak le. A műanyag palackok például soha, de az üveg is kb. 1 millió év alatt.

Amikor elérjük a kiszáradt patakmedert keresztben, jobbra fordulunk, és a mederben ereszkedünk le a kiindulópontig, ahonnan a túránk indult.

tájékoztató tábla a Kamaraerdőben
Tájékoztató tábla a Kamaraerdőben Fotó: funiQ