funiQ logo

Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál

Időpont: 2016. július 15-17. (péntektől vasárnapig)

Helyszínek: Tiszafüred és Abádszalók

Mint azt a program neve is mutatja, a Természet Operaháza egy komolyzenei fesztivál. A rendezvény célja, hogy a kulturális programokat összekapcsolja az egészséges életmóddal, miközben megismerteti a látogatókat a Tisza-tóval. A háromnapos fesztivál során számos komolyzenei koncerten és szórakoztató programon vehetünk részt kerékpározás vagy hajókázás közben.

táncos produkció a 2015-ös To'perán
Táncos produkció a 2015-ös To'perán Fotó: www.operaofthenature.com

Pénteken gálaesttel veszi kezdetét a fesztivál, ahol elsőként hallhatjuk a Természet Operaházára komponált dalt, amely a fesztivál és a Tisza-tó közös himnusza. Czomba Imre dalát Rost Andrea operaénekes adja elő, 30 siket és nagyothalló gyermek és az ExperiDance Tánctársulat 24 táncosának jelnyelvi tolmácsolásában. Ezt követőn Snétberger Ferenc gitárművész ad különleges koncertet, majd az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar közös előadása zárja a nyitógálát.

a 2015-ös Tour d'Opera egyik megállóhelye
A 2015-ös Tour d'Opera egyik megállóhelye Fotó: www.operaofthenature.com

A szombati nap csúcspontja egyértelműen az idén harmadik alkalommal megrendezett Tour d'Opera, a Tisza-tó körbekerekezése. A tiszafüredi Kerékpáros centrumtól induló 67 km hosszú túrába 11 megállót terveztek be a szervezők. Ezeken a helyszíneken énekesek, komolyzenei tehetségek, táncművészek várják rövid előadásokkal a kerékpárosokat.

Tisza-tavi kerékpáros Centrum
Tisza-tavi kerékpáros Centrum Fotó: funiQ

A 2016-os év újdonsága a vasárnap debütáló Boat d'Opera, a Tisza-tó körbehajózása. A szombati kerékpártúrához hasonlóan a Boat d'Opera sem egy folyamatos program, hiszen a 9 megállóhelyen itt is minikoncerteket hallgathatunk meg. Az Abádszalókról induló, 30 km-es vízitúrát 8-10 fős csónakokkal tehetjük meg.

kikötő
Kiskörei kikötő Fotó: funiQ

A fesztivál hivatalos weboldala: www.operaofthenature.com

Látnivalók a Tisza-tó menti településeken

Tiszafüred A Tisza-tó fővárosa, környéke a Hortobágyi Nemzeti Park része. Termálfürdője kiválóan alkalmas regenerálódásra egy-egy fárasztóbb tavi túra után. A Lipcsey-kúriában található Kiss Pál Múzeum egyik érdekes tárgya a western nyergek elődje az ún. tiszafüredi gombos nyereg.

Poroszló Poroszló a tó ökoturisztikai központja, valamint kerékpár- és vízitúrák gyakori kiindulópontja. Itt található a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriuma mutatja be a környék gazdag élővilágát. A szervezett túrákon látogatható Tisza-tavi Madárrezervátum a Világörökség része.

kishajóval lehet kijutni a Tisza-tavi Madárrezervátumban található tanösvényhez
Kishajóval lehet kijutni a poroszlói Tisza-tavi Madárrezervátumban található tanösvényhez Fotó: funiQ

Sarud A Sarudi-medence határánál fekvő község számos látnivalót tartogat a népi építészet kedvelőinek. Hagyományos lakóházai között számos vályogtéglás, nádfedeles épület található, a díszes deszkaoromzatok századeleji faluképet idéznek meg. Még későbarokk templomát is nádfedél fedte egykor.

Dinnyéshát Dinnyéshát a Tisza-tó partján található kis falu, közigazgatásilag Tiszanánához tartozik. Az üdülőtelepnek számító településen szabadstrand és csónakkikötő található.

kis öböl és strand Dinnyéshátnál
Kis öböl és strand Dinnyéshátnál Fotó: funiQ

Kisköre A Tisza-tavi régió egyik legnagyobb települése és egyben egyik turisztikai központja is. Jól kiépített strandján a sekély, könnyen felmelegedő vízében élmény a fürdőzés illetve a vízi sportolás. A város látványosságai között található a műemlék templom, a falumúzeum illetve a kiskörei vízlépcső.

falumúzeum
Kiskörei falumúzeum Fotó: funiQ

Abádszalók Az Abádszalóki-öböl a motoros vízi sportok paradicsoma. A település kiépített strandján óriáscsúszda és vízisportolási lehetőségek várják az idelátogatókat. Megfigyelhető itt a Tisza "virágzása", azaz a kérészek egynapos násztánca továbbá egy védett partifecsketelep is.

Kerékpártúrák a Tisza-tó mentén

Tisza-tavi kerékpártúrák A Tisza-tó folyamatosan fejlődő, izgalmas látnivalókkal gazdagodó környékét ezúttal két keréken barangolhatjuk be. Túráink között 18 km-től 95 km-es kerékpárutak szerepelnek, így mindenki megtalálhatja a magához illőt.