funiQ logo

Via ferraták Magyarországon

A németül klettersteignek, olaszul via ferrátának nevezett „vasalt út“ egy Magyarországon is egyre népszerűbb szabadtéri sport helyszíne. A környező országokban számos csoport által űzött sport olyan túraútvonalakon vezet, ahol előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek teszik lehetővé az előrehaladást. A via ferrata lényegében a sziklamászás egyszerűbb, biztonságosabb módja, hiszen itt folyamatosan rögzítve vagyunk az útvonalon futó drótkötélhez.

via ferrata - az első bekötési pont
Via ferrata - az első bekötési pont Fotó: funiQ

Az első vasalt utakat még az I. világháború idején az Alpok egyik hegycsoportján, a Dolomitokban építették ki. Ezeknek a via ferrátáknak a célja azonban nem a szórakozás volt, hanem a csapatok és az ellátmány egyszerűbb és gyorsabb mozgatása.

Ma már Európa-szerte mindenütt találunk könnyebb-nehezebb via ferrátákat, amelyek bevezetik a mászókat a hegyek csodás, szemkápráztató panorámákkal tűzdelt világába.

via ferrata - már csak egy ember van lent
Via ferrata - már csak egy ember van lent Fotó: funiQ

Az útvonalakat általában „A“-tól „F“-ig sorolják be, nehézségi szint alapján, ahol az „A“ betűvel jelzett utak könnyen végigjárhatók, míg az „F“ betűvel jelöltek teljesítését kizárólag gyakorlott, profi via ferrátázóknak ajánlják.

Via ferrata helyszínek Magyarországon

Cseszneki via ferrata útvonalak Hazánk első három via ferrata, vagyis „vasalt út“ túraútvonala a cseszneki Kőmosó szurdoknál épült, azóta pedig két újabbat is kialakítottak itt. A kezdőtől az extrém nehezen teljesíthető útvonalak között a gyerekek, edzetlen felnőttek, és a gyakorlott mászók is megtalálják a nekik megfelelőt.

a vár a via ferrata felől fotózva
A cseszneki vár a via ferrata felől fotózva Fotó: funiQ

Tatabányai via ferrata útvonalak Tatabánya egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Turul-emlékművet öleli körbe a város 2014-ben átadott három (és fél) via ferrata útvonala. Az itt kialakított fix drótköteles sziklamászópályákat csak gyakorlott via ferrátázóknak ajánlják az útszakaszok nehézsége miatt.

Cuha-völgyi via ferrata útvonalak A túrázók körében nagy népszerűségnek örvendő Cuha-völgyben 2015-ben alakították ki ezt a két „vasalt utat“. A 350 méteres pálya tökéletes választás kezdő via ferrátázóknak és gyerekeknek, a 130 méteres útvonal a már gyakorlott mászóknak nyújthat kivételes élményt.