funiQ logo

Sárkányok lepik el a Velencei-tavat

26. Pákozdi Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó

Időpont: 2016. május 15-16.

Helyszín: Pákozd, Sárkánydomb (Tompos-hegy)

1990 óta minden év pünkösdje szelet szántó sárkányok társaságában telik Pákozdon. Az ezen a hétvégén rendezett Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozón – ha a szél is úgy akarja – több száz, színes papírsárkány uralja a Tompos-hegy fölötti eget. A Sárkánydombnak is nevezett területről csodás kilátás nyílik a környező vidékre, pázsitja kitűnő helyszín egy kis napozással egybekötött piknikhez, miközben a sárkányok és idomárjaik körülöttünk játszanak.

sárkányeresztő találkozó
Sárkányeresztő találkozó Fotó: Neeta Lind - Flickr CC-BY

A kétnapos rendezvényen persze nem csak nézni lehet a szálló papírcsodákat, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják némelyiket, saját sárkánnyal pedig nevezhetünk is a reptetős vetélkedőkre. A helyszínen (térítés ellenében) irányított vezetéssel építhetünk saját sárkányt, amit egyből ki is próbálhatunk.

A sárkányok világa nagyon változatos, léteznek akár szél nélkül reptethető darabok, és vannak, amikkel vontatni is lehet. Léteznek két zsinóros irányítható sárkányok, amikhez több mint 40 féle trükköt lehet megtanulni, és vannak 4 zsinóros irányítható, akár lebegni is képes precíziós sárkányok is. Változatos szín-, méret- és formaviláguk rabul ejtik a tekintetünket.

A gyerekkel érkezők sem fognak unatkozni. A kicsik részt vehetnek a kincskereső játékban vagy játszhatnak a sárkánykertben, délutánonként lovaskocsikázási lehetőség is lesz. Szombat délután színpadi fellépésekkel színesítik a hétvégét. Szombat kora délután vezetett sétán vehetünk részt az ingókövekhez, este 9-kor pedig éjszakai sárkányozásra várják az érdeklődőket. Az éjszakai reptetésen világító sárkányok legjobbjait díjban részesítik.

közös sárkányeregetés a mezőn
Közös sárkányeregetés a mezőn Fotó: Perri Scope - Flickr CC-BY
  • klasszikus formájú, elefántos sárkány
    Klasszikus formájú, elefántos sárkány Fotó: Mike Green - Flickr CC-BY
  • sárkány az égen
    Sárkány az égen Fotó: Darin Marshall - Flickr CC-BY
  • sárkányeresztő találkozó
    Sárkányeresztő találkozó Fotó: Neeta Lind - Flickr CC-BY
  • több méteres sárkányok is repkedhetnek fölöttünk
    Több méteres sárkányok is repkedhetnek fölöttünk Fotó: rick - Flickr CC-BY
  • henger formájú, szalagos sárkány
    Henger formájú, szalagos sárkány Fotó: R0Ng - Flickr CC-BY

A sárkányeresztők és érdeklődők számára Pákozd Nagyközség Önkormányzata lehetőséget biztosít, hogy regisztráció után lakókocsival, sátorral térítésmentesen a dombon éjszakázzanak már péntektől egészen hétfőig. Az alapszintű ellátást mobil WC-vel, tartályos vízzel biztosítják. A hétvége folyamán büfé is üzemel a dombon.

A rendezvény hivatalos weboldala: www.sarkanydomb.hu

Pákozd látnivalói

Pákozd A községből hangulatos körsétát tehetünk a fölötte magasodó Sár-hegy és Pogány-kő erdeibe és az ingókövek birodalmába. A település környékén több fontos régészeti lelőhely van, és itt tekinthető meg a Pákozdi Csata Emlékmúzeum is, amely hadtörténeti szempontból mutatja be az 1848-as eseményeket.

Bella-tó
Bella-tó Fotó: funiQ
  • Doni kápolna
    Doni kápolna
  • Huszárszobor a Katonai Emlékparkban
    Huszárszobor a Katonai Emlékparkban
  • Katonai Emlékpark
    Katonai Emlékpark Fotó: funiQ
  • lövészárok
    Lövészárok Fotó: funiQ
  • Obeliszk
    Obeliszk Fotó: funiQ
  • utcakép
    Utcakép Fotó: funiQ
  • Velencei-tó
    Velencei-tó Fotó: funiQ