funiQ logo

Vokány

A főként vörösborairól ismert község a Villányi-hegység északi lábánál található. 

A település nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására, főként a kitelepítést elkerült svábok gasztronómiájának és kultúrájának megőrzésére. A községben német nemzetiségi néptáncegyüttes és kórus is működik. Tradicionális sváb ünnep júniusban a Szentháromság napi búcsú, ismertebb nevén Putzkorb. 

Nem csak határainkon belül, hanem azokon kívül is híres Vokány német nemzetiségi énekkara.

Európa park

Túraajánlatok

Látnivalók

Szentháromság templom

A műemlék jellegű római katolikus templom 1777-ban épült késő barokk (copf) stílusban, majd a XVIII.-XX. században többször felújították. Berendezése klasszicista és a XIX. század első feléből származik, mellékoltárai rokokó stílusúak.

Európa Park

A község központjában terül el a füvesített park. A területet virágokkal és faragott szobrokkal díszítették.

Horgásztó

A falu nyugati peremén található a tó, ahol rendszeresen rendeznek horgászversenyeket.

Keresztúri kolostor

A Vokánytól Siklós felé vezető műút éles kanyara fölött állt egykor a Keresztúri (Kereszt úr) szerzetesház, innen a „Kereszt úr dűlőn” át vitt az út az egykori keresztúri kolostorhoz, melynek helyét ma erdő borítja.

Júliusban a Tenkes Huszárbandérium részvételével szervezik meg a Lovasnapot, ősszel pedig általában a szüreti mulatság és a Márton-napi vigasságok kerülnek megrendezésre. 

Szálláshelyek:

Dietrich Hans Witz Cím: 7768 Vokány, Kossuth L. u. 31. Tel.: +36 72 377 307 Tel.: +3620/941-6959 E-mail: info@ferienwohnungen-in-ungarn.eu

Schönberger Ferenc Cím: 7768 Vokány, Kossuth L. u. 33.  Tel.: +36 72 6377 139 Tel.:+36 30 2464 427

Falusi szálláshely Cím: 7768 Vokány, Kossuth u. 30.

Falusi szálláshely Cím: 7768 Vokány, Kossuth út 34.

Ternyei Vendégház Cím: 7768 Vokány, Rákóczi F. u. 5. Tel.: +36 72 718 346 Tel.: +36 30 2463 907

Története

Első okleveles említése Vokan alakban 1710-ből való, korábbi névváltozatai között a Siklósvókány és Rác Vókány is szerepelt. A település előzményeként az Árpád-kori Trinitásbencés apátságot nevezhetjük meg. Az apátság és az azt körülvevő épületek romjai az 1700-as években még láthatóak voltak. 2000-ben a Baranya Megyei Régészeti Múzeum munkatársai a helyszínen feltárásokat végeztek.

Az apátság helyén a XVIII. században új település jött létre. Ekkor még főleg szerbek éltek Vokányban, majd a század közepétől folyamatosan németek váltották fel őket. A községet – utalva arra, hogy a siklósi járásban van – egy időben Siklósvokánynak is emlegették.

A XX. század 30-as éveiben döntő többségében német ajkú lakossága volt kevés magyar és más nemzetiségűvel. A II. világháborút követő kitelepítések miatt a század második felére többségében magyarok lakta település lett, de a község megmaradt német lakossága mind a mai napig őrzi népviseletét és hagyományait.