funiQ logo

Gizella királyné kilátó, Veszprém

Az alapoktól újjáépített, horganyzott acélból készült Gizella királyné kilátó 22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna össztömegű. Korábban a Gulya-dombi kilátó állt ezen a helyen, amely megrongálódott, ezért 2015-ben le kellett zárni.

a Gulya-dombi Gizella királyné kilátó
A Gulya-dombi Gizella királyné kilátó Fotó: vergakozjo.hu

Felépítése gyártással, szereléssel együtt 4 hónapot vett igénybe. Az 1615 db, összesen 51 tonna össztömegű, különböző méretű alkatrészt 7500 db csavar fogja össze. A szerkezet 22 méter magas, a hetedik, egyben legmagasabb kilátószintje 17,5 méter magasan van, innen egyedülálló körpanoráma nyílik, belátható az egész város és a környék. A kilátó érdekessége a formája, úgynevezett parabolikus hiperboloid, azaz ívesnek látszik, de egyenes - egy igazi matematikai bravúr.

a megújult Gizella királyné kilátó a Gulya-dombon
A megújult Gizella királyné kilátó a Gulya-dombon Fotó: MTI ©

A 70 hektáros Gulya-dombi parkerdő területén álló létesítményt 2016 áprilisában adták át.

kilátás Veszprémre a megújult Gizella királyné kilátóból a Gulya-dombon
Kilátás Veszprémre a megújult Gizella királyné kilátóból a Gulya-dombon Fotó: MTI ©

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.