funiQ logo

Margitszigeti Víztorony, Budapest

Az ország legöregebb és legnagyobb víztornya igazi turisztikai látványosság, amelyből Budapest 360°-os körpanorámáját láthatjuk.

A sziget közepén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett lévő 57 méter magas Víztornyot Ray Rezső Vilmos tervezte. A kivitelező, Dr. Zielinski Szilárd a vasbeton alkalmazásában európai szinten az elsők között számon tartottak közé tartozik, itthon pedig ő honosította meg ezt az addig ismeretlen anyagot.

a Víztorony és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad
A Víztorony és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Fotó: funiQ

1911-es felépülését követően a sziget vízellátását biztosította a 600 m³-es víztartállyal rendelkező Víztorony, ami egyben kilátó is volt már akkor is.

A Víztornyot 1977-ben nyilvánították városképi jelentőségű műemlékké. Ma már az épület, mint vízellátó üzemen kívül van, a víztározó vasbeton medencét részben elbontották, helyén éttermet alakítottak ki. A toronytest kiállítóhelyként működik, emellett persze kilátóként továbbra is használják.

Az egyszerre maximum 30 fő befogadására alkalmas torony kilátó része 33 méter magasan található, amelynek eléréséhez 152 lépcsőfokot kell magunk mögé utasítanunk. A 360°-ban belátható Budapest látványa azonban mindenért kárpótolja a látogatót. A víztorony kilátója azonban csak a nyári időszakban látogatható!

Érdekesség, hogy a Fővárosi Vízművek jelképe a Víztorony – a vállalat logójában is szerepel – annak ellenére, hogy a Víztorony nem a Vízművek, hanem a Főváros tulajdonában van.

a margitszigeti nagyrét, háttérben a víztoronnyal
A margitszigeti nagyrét télen, háttérben a víztoronnyal Fotó: funiQ