funiQ logo

Budapest100: Nyitva van a nagykörút

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 4,5 km
Össz. emelkedő:  23 m
Össz. lejtő: -35 m
Magasság max.: 120 m
Magasság min.: 101 m

Április 16-17-én a Nagykörút házainak titkait leshetjük ki: a Jászaitól a Boráros térig mintegy 60 épületbe leshetünk be, hogy megismerjük történeteiket, titkaikat, lakóikat.

A Budapest100 sorozat minden évben az építésük, alapkőletételük vagy avatásuk századik évfordulóját ünneplő házakat köszönti. A tematika szerint idén az 1916-os házak kerülnének sorra, de mivel ez az első világháború éveire esik, és akkor érthető okokból nem épültek házak, idén más tematikát választottak a szervezők. Ez a központi téma idén a pesti Nagykörút lett, mint a főváros egyik megkerülhetetlen része.

A Margit hídtól félkörben a Petőfi hídig tartó széles út ma a főváros fő közlekedési útvonala, állandóan tömött villamosokkal, két oldalon dolgukra siető gyalogosokkal és persze a menetrend szerinti dugókkal.

Nyugati pályaudvar
„Száz vasútat, ezeret!” a Nyugati pályaudvaron mindkét nap vezetnek épülettörténeti sétát Fotó: funiQ

Ha azonban néha megállunk és felnézünk egy-egy épületre, csodálkozva fogjuk látni, hogy a körút telis-tele van részletesen kidolgozott, gyönyörűen feldíszített, titkokat rejtő házakkal. Ezen a hétvégén ezekbe a házakba leshetünk be (pontosan 58 épületbe), felidézve az egykori lakók életét, a házakhoz fűződő legendákat, az építés történetét. A sok-sok lakóház mellett a körúti szállodák, iskolák, színházak és mozik is készülnek programokkal.

Teréz krt. 43.: az egykori Britannia, majd Béke Hotel díszes belső tere Fotó: Malustyik Mariann Forrás: Budapest100
Teréz krt. 43.: az egykori Britannia, majd Béke Hotel díszes belső tere Fotó: Malustyik Mariann Forrás: Budapest100

A körút projekt

Nehéz elképzelni, de ha a XIX. század közepén a városvezetők másképp döntenek, akkor ma a nagykörút helyén autók helyett víz hömpölyögne, két oldalt látványos palotákkal övezve - legalább is a korabeli tervek szerint. Azonban túl sok pénzbe került volna a városi Duna-ág kialakítása, így az útvonal megmaradt fő szárazföldi közlekedési útvonalnak.

A bécsi Ringstrasse mintájára épített sugárút épületeit - miután több száz régi házat el kellett bontani a "nyomvonalról" - 1872 és 1906 között építették. Az Andrássy úttal ellentétben itt főleg bérházak épültek, olyan neves építészek közreműködésével, mint Alpár Ignác, Hauszmann Alajos, Ybl Miklós vagy Petz Samu.

Erzsébet krt. 35.: Ybl Miklós tervei alapján készült három emeletes bérház a Wesselényi és a Dob utca között. Az egyes emeletek és lakások közötti szociális rangkülönbségek már az udvarról nézve is előtűnnek. Fotó: Gyulai Szilvia Forrás: Budapest100
Erzsébet krt. 35.: Ybl Miklós tervei alapján készült három emeletes bérház a Wesselényi és a Dob utca között. Az egyes emeletek és lakások közötti szociális rangkülönbségek már az udvarról nézve is előtűnnek. Fotó: Gyulai Szilvia Forrás: Budapest100
  • Erzsébet krt. 35.: Ybl Miklós tervei alapján készült három emeletes bérház a Wesselényi és a Dob utca között. Az erkélyeknél, a főlépcsőházban, a folyosólemezeknél márványt használtak; a kapualjat, az udvart, a folyosókat, a rácsozatot ízlésesen díszítették. Fotó: Gyulai Szilvia Forrás: Budapest100
    Erzsébet krt. 35.: Ybl Miklós tervei alapján készült három emeletes bérház a Wesselényi és a Dob utca között. Az erkélyeknél, a főlépcsőházban, a folyosólemezeknél márványt használtak; a kapualjat, az udvart, a folyosókat, a rácsozatot ízlésesen díszítették. Fotó: Gyulai Szilvia Forrás: Budapest100
  • Erzsébet krt. 35.: Ybl Miklós tervei alapján készült három emeletes bérház a Wesselényi és a Dob utca között Fotó: Gyulai Szilvia Forrás: Budapest100
    Erzsébet krt. 35.: Ybl Miklós tervei alapján készült három emeletes bérház a Wesselényi és a Dob utca között Fotó: Gyulai Szilvia Forrás: Budapest100
  • József krt. 64.: Petz Samu tervezte a neoreneszánsz bérházat Fotó: Novák Péter Forrás: Budapest100
    József krt. 64.: Petz Samu tervezte a neoreneszánsz bérházat Fotó: Novák Péter Forrás: Budapest100

A lakóházak mellett olyan, máig emblematikus épületek is a körút mentén épültek fel, mint a Vígszínház, a Nyugati pályaudvar, a New York-palota, a volt Nemzeti Színház, a Corvin-ház vagy éppen a Royal Orfeum.

A körút kiépítésének sikerességét jelzi az is, hogy 1887-ben itt indult az első pesti villamosvonal, a Nyugati tér és a Király utca között. Mára pedig Európa legforgalmasabb villamosvonalává nőtte ki magát.

Nyitott házak

Az április 16-i hétvégén 58 nyitott épületben ismerkedhetnek meg a látogatók a pesti Nagykörút házainak történetével és mai lakóival. A két nap során közel 200 programból választhatnak az érdeklődők.

A 120 éves, 6 kerületen és több városrészen is áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészeti és várostörténeti emlék található, amelyekről a Budapest100 önkéntes kutatói levéltárakban gyűjtöttek anyagokat, és amelyeket korabeli és mai fotókkal együtt mutatnak majd be a különböző helyszíneken az épületek képviselőivel közösen szervezett programokon.

Lesznek házi koncertek, verses programok, játékok, vetélkedők, háztörténeti séták és szakmai beszélgetések is a Nagykörútról.

Biztos sikerre számíthat a nosztalgia villamos, a régi mozik, kávéházak emlékét pedig tematikus sétákon, kiállításokon, koncerteken, irodalmi klubokon és gyerekprogramokon idézhetik fel az érdeklődők.

Szent István körút 1.: a Gaál Bertalan tervezte historizáló stílusú saroképület látványa fogadja a Budáról érkezőket. Az izgalmas történetű házban működött színészképző iskola, társaskör és Radnóti kedvenc cukrászdája is. Fotó: Szokodi Bea Forrás: Budapest100
Szent István körút 1.: a Gaál Bertalan tervezte historizáló stílusú saroképület látványa fogadja a Budáról érkezőket. Az izgalmas történetű házban működött színészképző iskola, társaskör és Radnóti kedvenc cukrászdája is. Fotó: Szokodi Bea Forrás: Budapest100

A szervezők szeretnék továbbgondolni a Nagykörút jövőjét is, ezért javaslatokat gyűjtenek a körút üres, elhanyagolt üzlethelyiségeinek újrahasznosítására és számos közlekedési alternatíva kérdésében is.

A nyitva tartó házakat sárga molinó jelzi, és számos üzlet kölcsönzi kirakatát a program számára. A lakók és az önkéntesek vendégként várnak mindenkit a programfüzetben jelzett időpontokban. A hétvégén a Rákóczi téren működik a Budapest100 infópontja, ahol mindenki tájékozódhat, kérdezhet és a Nagykörút újratervezésének ötletbörzéjébe is beszállhat.

A Budapest100 egy olyan rendrendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

Érdekesség, hogy a sorozatot 2013-ban a Guardian brit napilap a kontinens legérdekesebb programjai közé sorolta.

Részletes program az esemény hivatalos oldalán: budapest100.hu