funiQ logo

Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapesti Állatkert)

Az 1866-ban nyílt Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégibb állatkertjeinek: a ma is létező, több mint ezer állatkert közül csupán 25-öt alapítottak a budapesti előtt.

Az Állatkert egy olyan kis világ, amelyben a Föld kontinenseinek állatvilága egyesül. Itt járva azokkal az élőlényekkel is megismerkedhetünk, amelyeket valószínűleg életünk során sosem láthatnánk, ha nem lennének az Állatkertek. Ezen a területen néhány lépés megtételével a fullasztó trópusokról Ausztráliába csöppenünk, ahonnan továbbhaladva az afrikai szavannán elő állatokkal kerülünk szinte testközelbe, mielőtt elérnénk az Antarktisz élővilágát bemutató kifutókhoz.

Hazánk legnépszerűbb állatkertjét találjuk a főváros szívében, a Városligetben. Az évente több mint 1 millió látogatót számláló kertben ezernél is több egzotikus állatfaj közel 11000 példányát, időszaki és állandó programokat, fesztiválokat és látnivalók tucatjait találjuk.

víziló
Víziló Fotó: funiQ

A 11 hektáron elterülő kertben a világ minden tájáról származó állatokkal találkozhatunk. A folyamatos fejlesztéseknek és a dolgozók szakértelemének köszönhetően az utóbbi években olyan speciális igényű emlősöket is bemutatnak az állatkertben, mint amilyen a vombat. Az itt lakók jól tartását mi sem bizonyítja jobban, mint a tavasszal születő rengeteg állatkölyök.

fiatal szumátrai orángután
Fiatal szumátrai orángután Fotó: funiQ

Nem véletlenül hívják az intézményt állat- és növénykertnek: természetvédelmi területként botanikai növényritkaságokat és védett növényeket is bemutatnak. A Főkaputól balra például egy bonsai gyűjteményt találunk, e körül terül el a Japánkert, amelyet színpompás fácskák, csendes patak és gazdag élővilágú kis tó jellemez. A fő járdától kicsit távolabb eső kert valószínűleg az állatkert legnyugodtabb része.

szibériai tigris
Szibériai tigris Fotó: funiQ
 • imádkozó sáska
  Imádkozó sáska Fotó: funiQ
 • szurikáta
  Szurikáta Fotó: funiQ
 • skarlát íbisz
  Skarlát íbisz Fotó: funiQ
 • komodói varánusz
  Komodói varánusz Fotó: funiQ
 • vombat
  Vombat Fotó: funiQ
 • foltos szalamandrák
  Foltos szalamandrák Fotó: funiQ
 • szélesszájú orrszarvú
  Szélesszájú orrszarvú Fotó: funiQ

Az állatkert egyik nyári különlegessége a Lepkeház, ahol bebábozódott és kikelt lepkék kaptak helyet. A lepkék természetes élőhelyén is meglévő növényekkel teli üvegfalú épületben szabadon szárnyalnak a színes szárnyú szépségek.

fiatal gorilla a külső kifutóban
Fiatal gorilla a külső kifutóban Fotó: funiQ

Az Állatkert ma is meglévő műemlék épületeinek nagy része az 1909-től 1912-ig tartó nagy átépítés idején keletkezett. Közülük kettőt, a Főkaput és az Elefántházat Neuschloss Kornél tervezte, többségük azonban az akkor még szárnyait próbálgató fiatal építésznek számító Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján épült. Az általuk tervezett állatházak jó része, így a Madárház (ma Ausztrálház), a Majomház (ma Madagaszkár ház) és a Tigrisház (ma India ház), illetve számos apróbb épület mind a mai napig áll, még ha a bennük tartott állatok, és így az állatházak nevei meg is változtak azóta.

Fővárosi Állat- és Növénykert
Fővárosi Állat- és Növénykert Fotó: funiQ
 • Elefántház
  Elefántház Fotó: funiQ
 • Asha elefánt
  Asha elefánt Fotó: funiQ
 • Elefántház belseje
  Elefántház belseje Fotó: funiQ
 • régi Zsiráfház
  Régi Zsiráfház Fotó: funiQ
 • Bivalyház
  Bivalyház Fotó: funiQ

Az állatok és növények mellett a kertben lévő épületeket is érdemes megfigyelni. Az állatkert középső részén található Bagolyvár várromot idéző együttese például már a kert 1866-os nyitásakor is létezett. Az elmúlt másfél évszázadban ugyan áthelyezték és kissé átépítették, de a legtöbb része ma is úgy néz ki, mint annak idején. Itt egykor baglyok, varjak, farkasok és sakálok lakhelye volt, és még ma is akad benne egy a régi időkből megmaradt ketrec, amelyet meghagytak „állattartási műemlékként".

2014-ben kapott vissza az állatkert 6,5 hektárnyi plusz területet, amelyen korábban a Vidámpark állt. Ezen a helyen nyitotta meg kapuit a 2014-2015-ben üzemelt Holnemvolt Park, amely átmeneti szórakozási lehetőséget kínált az állatkertbe látogatóknak. Az ide érkezőkre állatsimogatók, étkezők és az egykori Vidámpark műemléki játékai vártak. Ez a Park 2015 őszén zárt be, területén ismét megkezdődtek az átalakítások, hogy – a tervek szerint – 2016 végén megnyílhasson a Mesepark, illetve 2018-ban és 2019-ben a Pannon Park is.

Az új Parkokban nagyszerű új látnivalókkal várják majd a nagyközönséget, és természetesen a műemléki játéküzemeket is újra lehet majd használni. A körhintát a Mesepark átadásáig, a hullámvasutat és a mesecsónakot pedig a Pannon Park létesítményeinek elkészültéig kell nélkülöznie a közönségnek.

Júliusban és augusztusban szerda esténként Zenés Esteket tartanak az Állatkertben. A program keretében 2016-ban Tompos Kátya, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra és Kern András mellett Geszti Péter is fellép. De a mindennapokban is folyamatosan találunk programokat: látványetetések, előadások, állatbemutatók és 3D-s filmvetítések várják a látogatókat.