funiQ logo

Strázsa Honvéd teljesítménytúra 55/35/25/15

Időpont: 2019. április 13., szombat

Szervező: Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesület

Rajt/Cél: Laktanya, Honvéd út

túrázók a Strázsa Honvéd teljesítménytúrán
Túrázók a Strázsa Honvéd teljesítménytúrán Fotó: Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Turista Egyesülete ©

Távok:

Strázsa Honvéd 55
Strázsa Honvéd 35
Strázsa Honvéd 25
Strázsa Honvéd 15

Hatodik alkalommal rendezi a szabadszállási egyesület teljesítménytúráját a Felső-Kiskunság szívében, a Strázsa-hegy környéki erdős, homokbuckás, virágokkal borított turjános területen. A hosszú távon indulók bepillantást nyerhetnek az izsáki Vadas vadregényes fenyveseibe, a Kolon-tóig húzódó, változatosan szeldelt, de jól járható terület gazdag élővilágába is.

Az esemény emléktúra is egyben, hiszen érintve a volt helyőrség katonai szervezetei által használt objektumokat, lehetőséget biztosít az itt szolgált katonáknak a visszaemlékezésre. Akinek nincs katonai múltja, a Helyőrségi Gyűjtemény, a kiállított haditechnikai eszközök és katonai emlékművek megtekintésével kis bepillantást nyerhet ebbe a világba. Idén is kiemelt hangsúlyt fektetnek a rendezők a térség gasztro-kultúrájának bemutatására: kemencés lángos és borkóstoló is várja az ide érkező túrázókat.

Különös aktualitását és "emléktúra" jellegét az adja a teljesítménytúrának, hogy 2004-ben, tehát 15 éve került felszámolásra Szabadszálláson a katonai Helyőrség és 20 éve, 1999-ben került felszámolásra a Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola.

A kijelölt útvonalak felfűzik a valamikor katonák által használt területeket (harckocsiút, gép- és harcjármű vezetési pálya, lőtér), de bemutatja az ide látogatóknak a József Attila gyermekélményeit őrző Dörmögő-házat, a Kunadacsi Öregtemetőt a Geréby család síremlékével, a szépen felújított Geréby kúriát és a Kunadacsi Horgászcentrumot is.

Valamennyi túratáv érinti a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit, melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak. Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon feketefenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homokpuszták lágy szárú fajai a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetünk.

A kijelölt útvonalak érintik a Szabadszállás Város által létesített Bársony István tanösvényt és emlékparkot, de érdemes áttekinteni a Kiskunsági Nemzeti Park által fenntartott Kosbor- és Garmada tanösvényeken felállított információs táblákat is, melyek feldolgozzák a Felső Kiskunság természeti látni- és tudnivalóit.

A túra során megtekinthető a Dörmögő-ház (József Attila nagyapjának csőszháza), a túra után pedig igény esetén a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény is látogatható.

Előnevezni 2019. április 8-ig lehet online, vagy személyesen március 27-én és április 3-án 15:00-18:00-ig a közösségi ház ügyfélszolgálatánál, de a helyszínen is lesz nevezési lehetőség. Csoportos nevezésre is van lehetőség.

Előnevezés esetén 200 Ft kedvezményt kapunk, valamint ebéd (csintovai csülök pörkölt sósburgonyával, rétes) és a Strázsa Teljesítménytúra grafikájával emblémázott póló is rendelhető 1200, illetve 1500 Ft-ért.

Előnevezés az előnevezési díj és a megrendelt szolgáltatás értékének egyidejű befizetésével, átutalásával válik érvényessé!

Információ

Tel.: Buza Vince, Asbóth György: +36 30 538 6475, +36 20 972 5421
E-mail: strazsate@gmail.com
Web: www.hnyk.hu
FB-oldal: https://www.facebook.com/StrazsaHonvedTeljesitmenytura

Cartographia kupa kedvezmény: 200 Ft

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia kupa logo

Következő túra

Jásdi Nyuszitúra 35/25/15/8 A Gaja-völgy Egyesület immár ötödik alkalommal rendezi meg húsvét alkalmából Jásdon a Nyuszitúráját. A mesés környék bemutatására négy, különböző szintű látványos túrát terveztek, melyek érintik a Bakony legszebb tájait. Helyszíni nevezés lesz, de lehetőség van előnevezni április 15-ig online.