funiQ logo

Bajdázó-tó, Királyrét

Királyrét egyik legszebb helyszínét, a Bajdázó-tavat még az 1700-as végén hozták létre, a vasérc kohászatban volt hasznos.

Az évszázadok során azonban a tó elhasználódott, vize szinte teljesen iszappá változott, 2010-ben azonban helyreállították a vizet és mára szép, hangulatos és népszerű hellyé alakult a tó környéke.

A Bajdázó-tavat a Királyréti tanösvény is érinti, ami érthető is az itt élő gazdag állat- és növényvilág mellett. A tóban mocsári teknősök hada él, amelyek napos időben a vízből kilógó farönkökön heverészve napoznak. Ha pedig csendesen közelítünk feléjük, egészen közelről is megcsodálhatjuk sárga pettyes páncéljukat és testüket. A tó körül járva békákkal is találkozhatunk. A tavasz érdekessége, hogy ekkor a tóban lerakott petéket, a már úszkáló ebihalakat és a kifejlett békákat egyaránt láthatjuk. Varangyok, kecskebékák, vízi és kockás siklók is találhatók a tónál.

Azt fontos tudnunk, hogy a mocsári teknős és minden hazai kétéltű védett állat!

A tó lakója még néhány vadkacsa, egy-két vöcsök és egy pár szürke gém. Ahhoz, hogy ők is előbújjanak a nádasból csend és türelem kell, de megéri várakozni, hiszen csak így láthatjuk és hallhatjuk a tó élővilágának igazi valóját.

A parton egy vízimalom formájú pihenőház teszi teljessé a környék hangulatát.

Annak, aki Kismarosról szeretné megközelíteni a Bajdázó-tavat, ajánljuk, hogy kisvasúttal menjen fel Királyrétre. Az ottani állomás után jobbra kell fordulni, követni a Horgásztó feliratot. A Királyréti horgásztó kerítése mentén elhaladva folytassa útját az ösvényen még 10 percen át és már meg is érkezik a tóhoz.