funiQ logo

Andrássy-kastély, Tiszadob

A XIX. század végén épült 2700 négyzetméteres kastély és a park rekonstrukciója 2011-ben kezdődött el, és bár 2014 júniusában befejeződött, látogatókat csak 2015 decembere óta fogad.

a tiszadobi Andrássy-kastély (Fotó: Forster Központ)
A tiszadobi Andrássy-kastély (Fotó: Forster Központ)

A Tisza-holtág partján fekvő romantikus kastély építésére gróf Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere adott megbízást. A Loire-menti kastélyok ihlette épület Meinig Arthur építész tervei alapján 1880 és 1885 között épült fel.

A felújított Andrássy-kastély Tiszadobon (MTI Fotó: Balázs Attila)
A felújított Andrássy-kastély Tiszadobon (MTI Fotó: Balázs Attila) Fotó: MTI ©

A kastély a látvány és a számok bűvöletében épült: 4 bejárata van, ami a 4 évszaknak felel meg; 12 tornya a hónapokat szimbolizálja; 52 szobája van az év 52 hetére rímelve és 365 ablakszemet számolhatunk meg, minden nap egyet.

a tiszadobi Andrássy-kastély ebédlője Róth Miksa színes üvegablakaival (Fotó: Forster Központ)
A tiszadobi Andrássy-kastély ebédlője Róth Miksa színes üvegablakaival (Fotó: Forster Központ)

Az épület művészeti értékét jelentősen növeli, hogy 1910-ben ide helyezték át a Rippl-Rónai József tervezte Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa csodálatos üvegablakával a kastély egyik fő látványossága. Az eredeti, színes Tiffany-üvegből készített felső üvegrészek ma is láthatók a nagyméretű ablakon.

Az építtető gróf 1890-ben bekövetkezett halála után a kastély fiára, ifjabb Andrássy Gyula grófra szállt, aki szívesen töltötte itt az idejét. Az első világháborúban azonban súlyos károk érték a gazdagon berendezett kastélyt: 1918-ban fegyveresek betörtek a kastélyba, összetörték a teljes bútorzatot, összezúzták a velencei tükröket, csillárokat, a műtárgyakat megsemmisítették, széthordták. A gróf állítólag nem is jött soha többé a tiszadobi kastélyba.

faragott korlát a lépcsőkön a tiszadobi Andrássy-kastélyban (forrás: Forster Központ)
Faragott korlát a lépcsőkön a tiszadobi Andrássy-kastélyban (forrás: Forster Központ)
 • a felújított tiszadobi Andrássy-kastély egyik terme (forrás: Forster Központ)
  A felújított tiszadobi Andrássy-kastély egyik terme (forrás: Forster Központ)
 • csigalépcső a tiszadobi Andrássy-kastélyban (forrás: Forster Központ)
  Csigalépcső a tiszadobi Andrássy-kastélyban (forrás: Forster Központ)
 • A felújított Andrássy-kastély egyik szobája Tiszadobon (MTI Fotó: Balázs Attila)
  A felújított Andrássy-kastély egyik szobája Tiszadobon (MTI Fotó: Balázs Attila) Fotó: MTI ©
 • a tiszadobi Andrássy-kastély 2012-ben, a felújítás után
  A tiszadobi Andrássy-kastély 2012-ben, a felújítás után Fotó: Balage - Wikimédia Commons CC-BY-SA

A II. világháború végén rövid ideig katonai kórházat telepítettek ide, majd a háború után állami tulajdonba került. 1950-től gyermekvárosként, gyermekotthonként működött a kastély 2007-ig, ekkor a településen belül modern, új épületbe költözött az otthon.

A kastély parkja 15 ezer négyzetméteres alapterületű, amelynek egyik látványos nevezetessége a tiszafákkal határolt, középkori liliomot kirajzoló bukszuslabirintus.

A kastélyban a tervek szerint egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint különböző programok várják majd az érdeklődőket.

Nyitva tartás: A kastély és parkja keddtől vasárnapig 10-től 16 óráig látogatható.

Elérhetőség: Az épületet fenntartója és üzemeltetője a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.