funiQ logo

Egregy, Hévíz

A Hévíz központjától 1,5 kilométerre fekvő Egregy városrész leginkább szőlőkultúrájáról ismert. Még a rómaiak kezdtek el szőlőt termeszteni ezen a vidéken. Az Árpád-korban is folytatták az emberek a borászkodást, ezt egy 1221-ben kelt dokumentum is igazolja.

A török időkben az akkor még Hévíztől külön álló Egregy elpusztult és egészen a XVIII. század elejéig néptelen volt. Ekkor német telepeseket telepítettek be a faluba, akik folytatták a szőlőtermesztést. A terület adottságait figyelembe véve régen is és most is minden adott hozzá, hogy kitűnő minőségű szőlőt termesszenek a vidéken.

olaszrizling szőlő
Olaszrizling szőlő Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

A környéket alapvetően a fehérbor jellemzi, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A hévízi térség egyik jellegzetes fajtája a cserszegi fűszeres; az évek során több alkalommal választottak az év Hévíz Város Borának ebből a szőlőfajtából készült bort. De termesztenek olaszrizlinget, szürkebarátot, rizling szilvánit, zöldveltelinit és sauvignon blanc-t is.

Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.

2007-ben első alkalommal szavazott a szakmai zsűri az év Hévíz Város Borára, amelyet azóta minden évben megválasztanak. Az év borát megkóstolhatjuk a Hévíz vendéglőiben, vagy vehetünk belőle néhány üveggel a helyi Tourinform Irodában, ajándékboltokban, szálláshelyeken, de otthonunkba is megrendelhetjük a város weboldalán keresztül.

szürkebarát szőlő
Szürkebarát szőlő Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Az Egregyben álló Árpád-kori Szent Magdolna-templom már az 1950-es években is sok turistát vonzott. Abban az időben az emberek elbeszélgettek a borászokkal, akik saját borukkal kínálták meg a vendégeket, amelyet általában a szőlőtőkék között beszélgetve fogyasztottak el. A látogatók számának növekedése lehetővé tette, hogy az 1970-es évek végére több borozó, vendéglő nyíljon a szőlőskertek tövében, amelyek azóta is több ezer turistát látnak vendégül évente.

A fürdőzésben és városnézésben kifáradt vendégek Egregyben feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellett. A hagyományos magyar konyha és a nemzetközi konyhák ételeit egyaránt kínálják az éttermek, nyitott teraszaikon, vagy a hangulatos borospincéikben.

panoráma a borozók között
Panoráma a borozók között Fotó: funiQ

Áprilistól októberig Dottoval is feljuthatunk a pincékhez, de bátran nekivághatunk gyalogosan a nagyjából 25 perces útnak.

Dotto - városnéző kisvonat
Dotto - városnéző kisvonat Fotó: funiQ

Szőlősorain, borospincéin és vendéglátóegységein túl Egregyben felkereshetjük a római kori romkertet, a Szent Magdolna-templomot vagy a római katona sírját.