funiQ logo

Gül Baba türbéje, Budapest

A Gül Baba türbéje régészeti- és felújítási munkálatok miatt, előreláthatólag 2017. március 1-ig nem látogatható.

Budapest egyik legszebb iszlám zarándokhelye Gül baba, a bektasi dervis türbéje - nem véletlen ennyi kérdéses jelentésű szó egymás mellett, ez a rózsadombi emlékhely valóban egy kalandos történelmi utazásra invitál a 150 éves török uralom korába.

Gül Baba türbéje
Gül Baba türbéje Fotó: funiQ
 • Gül Baba türbéje
  Gül Baba türbéje Fotó: funiQ
 • Gül Baba türbéje
  Gül Baba türbéje Fotó: funiQ
 • Gül Baba türbéje
  Gül Baba türbéje Fotó: funiQ
 • Gül Baba türbéje
  Gül Baba türbéje Fotó: funiQ

Gül Baba egy harcos muszlim szerzetes, azaz dervis volt, aki a bektasi rend vezetőjeként hittérítő és katonai kiképző munkát végzett. Alakját annyi legenda és elbeszélés lengi körül, hogy a történészek között még az is felmerült, hogy nem is valós személy volt, de mégis valószínűbbnek tartják, hogy létezett. A történeti források szerint 1541-ben azt a feladatot kapta I. Szulejmán szultántól, hogy mielőtt megkezdik Buda várának bevételét, építsenek egy iszlám vallási központot a közelben. Feltehetőleg ennek az egykori budai derviskolostornak a vezetőjeként tett szert hírnevére. Elsőre talán félelmetes hódítónak hangzik, de Gül baba közismert volt békés természetéről, és mivel turbánján mindig rózsaszálat viselt, ezért a Rózsák Atyjának is hívták (nem véletlen a II. kerületi Rózsadomb elnevezése). Gül babát még Budára érkezésének évében érte a halál, miközben a dzsámivá alakított Mátyás-templomban vett részt egy győzelmi misén. A szent emberhez méltó távozás után koporsóját állítólag maga Szulejmán szultán is vitte. A dervist úgy helyezték sírjába, hogy feltámadása estén Mekka felé tekintve kelhessen fel. A nyughelye fölé épült, nyolcszögű sírkápolnát nevezik törökül türbének.

Gül Baba szobra
Gül Baba szobra Fotó: funiQ
 • Gül Baba türbéje
  Gül Baba türbéje Fotó: funiQ
 • Gül Baba türbéje
  Gül Baba türbéje Fotó: funiQ
 • Gül Baba utca
  Gül Baba utca Fotó: funiQ
 • Gül Baba Street (Gül Baba utca)
  Gül Baba Street (Gül Baba utca) Fotó: funiQ

Gül baba türbéjét Jahjapasazáde Mehmed pasa kérésére építették 1543 és 1547 között. A kőzsámolyon álló épület kváderkőből épült, tetejét török félholddal ellátott félgömbkupola fedi. Az évszázadok során az építmény szolgált már jezsuita kápolnaként, illetve magtárként is, de a XIX. században már török zarándokhelyként ismerték, és 1885-ös felújítását a török kormány is támogatta. Utolsó felújítását, ismét török segítséggel, 2000-ben fejezték be, amely során díszkúttal és oszlopcsarnokkal is bővítették, így ma egy igazán különleges élményben lehet részük az ide érkező turistáknak és zarándokoknak.