funiQ logo

Cuha-völgyi sziklamászó hely (via ferrata)

A Cuha-patak kivételesen szép völgye minden évben sokakat csábít csoportos túrázásra, családi sétára, sziklamászásra, kellemes hangulatú kalandozásra. 2015 nyarán pedig itt adták át hazánk harmadik via ferrata hálózatát.

A németül klettersteignek, olaszul via ferrátának nevezett „vasalt út“ egy Magyarországon is egyre népszerűbb szabadtéri sport helyszíne. A környező országokban számos csoport által űzött sport olyan túraútvonalakon vezet, ahol előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek teszik lehetővé az előrehaladást.

A Cuha-patak környékének via ferrata útvonala két, eltérő nehézségi fokú szakaszból áll. A klettersteig útvonalakat általában „A“-tól „F“-ig sorolják be, nehézségi szint alapján, ahol az „A“ betűvel jelzett utak könnyen végigjárhatók, míg az „F“ betűvel jelöltek teljesítését kizárólag gyakorlott, profi via ferrátázóknak ajánlják.

A Cuha-völgyi via ferrata egyik útvonala, a Bucsek Henrik Emlékút „C“ jelzést kapott, ami azt jelenti, hogy kezdők és gyerekek számára is ideális pálya. A hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek emléket állító via ferrata út Magyarország jelenleg leghosszabb, 350 méteres „vasalt útja“. A Cuha-patak népszerűségét az ország legszebb fekvésű vasútvonalának köszönheti, amelyen naponta néhány alkalommal közlekedik a vonat Veszprém és Győr között. Ennek a vasútvonalnak az alagútja fölött vezet el a klettersteig szakasz. Ha szerencsések vagyunk, elcsíphetjük ezen a ponton valamelyik alattunk áthaladó vonatot is. A Bucsek Henrik Emlékút lefelé vezető részének izgalmas szakasza az út legvége, ahol az eleinte meredek sziklafal vége egy függőleges letöréssel ér véget. A pályáról fontos tudni, hogy az itt élő madarak költési időszakában – február 15. és július 15. között – nem mászható.

A Cuha-völgy másik szakasza az Ariadné fonala nevet viseli. Ez a pálya D/E nehézségi fokú, vagyis csak gyakorlott via ferrátázóknak ajánlott. A változatos terepen vezető, 130 méteres túrát egy 7 és egy 23 méter hosszú, úgynevezett vietnámi híddal bolondították meg.

A klettersteig túrákhoz speciális felszerelés szükséges, ami elengedhetetlen a biztonságos mászáshoz. Ha csak kipróbálni szeretnéd a via ferrátázást, az eszközöket bérbe is veheted, nem kell megvásárolnod. A felszerelés részét képezi egy, az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) által jóváhagyott via ferrata szett, hegymászó sisak és via ferrata beülő, valamint ajánlott egy via ferrata kesztyű használata is.

A „vasalt utak“ mellett pedig sziklamászó utak is vezetnek, amelyek a Bucsek Henrik Emlékúthoz hasonlóan alkalmasak kezdő mászók számára.

További információ a cuha-völgyi via ferrata oldalán érhető el: www.vasaltutak.hu/hu/cuha/

Egyéb via ferrata-helyek

Csesznek sziklamászó hely (via ferrata) Hazánk első három via ferrata, vagyis „vasalt út“ túraútvonala a cseszneki Kőmosó szurdoknál épült, azóta pedig két újabbat is kialakítottak itt. A kezdőtől az extrém nehezen teljesíthető útvonalak között a gyerekek, edzetlen felnőttek, és a gyakorlott mászók is megtalálják a nekik megfelelőt.

Tatabánya sziklamászó hely (via ferrata) Tatabánya egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Turul-emlékművet öleli körbe a város 2014-ben átadott három (és fél) via ferrata útvonala. Az itt kialakított fix drótköteles sziklamászópályákat csak gyakorlott via ferrátázóknak ajánlják az útszakaszok nehézsége miatt.