funiQ logo

Kisharsány

A község déli lejtői szőlőtermesztés szempontjából kiválóak, a vörös- és a fehérbortermő terület határán helyezkedik el. A Villányi-hegység déli lábánál elterülő Kisharsény a villány–siklósi borvidékhez tartozik.

A falu északi határában lévő pincesor olyan, mint egy különálló kis falu.

védett eperfasor
Védett eperfasor

Védett eperfasora, pincéi mellett református temploma jelent turisztikai látványosságot.

2008 óta rendezik meg minden év augusztusában az Ördögkatlan fesztivált, amelynek Kisharsány az egyik helyszíne.

Túraajánlatok

Látnivalók

Református templom

Az 1840-42 között kőből és téglából emelt késő klasszicista, egyes elemeiben késői barokk jegyeket magán hordozó templom 1922-ben kapott új tornyot.

A hajó déli homlokzatán szürke gránittáblán az I. világháború, fekete gránittáblán pedig a II. világháború áldozatainak nevét tüntették fel.

református templom
Református templom

Fekete-hegy Természetvédelmi Terület

Az 1997 óta védett, 94,6 hektár területű Fekete-hegy Természetvédelmi Terület a Szársomlyótól északra található, az attól jóval alacsonyabb Fekete-hegy (341 méter) környezetében. Nevét elhelyezkedéséből kapta, bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá.

A tölgyerdőkben gazdag területen közel 50 védett fajt találtak, melyek közül kiemelkednek a tisztásokon tavasszal nyíló orchideafélék. A Természetvédelmi Terület az útvonalról Kisharsány felől közelíthető meg. A Fekete-hegyen keresztül Kisharsányból indulva gyönyörű gyalogúton Palkonya is elérhető. A terület természetvédelmi kezelői feladatait a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság látja el.  

Számos oszlopos tornácú, régi parasztház maradt meg viszonylagos épségben a faluban.

Szálláshelyek:

Ne-felejts Vendégház Cím: 7800 Kisharsány, Kossuth u. 8. Tel.: +36 30 4793 832 Tel.: +36 30 4459 969 E-mail: lakatost@vylyan.hu

Nitt Borház és Panzió Cím: 7800 Kisharsány, Pincesor 13. Tel.: +36 30 3699 266 E-mail: panzio@nitt.hu

Vendéglátóhelyek:

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cím: 7800 Kisharsány, Fekete-hegy Tel.: +36 72 579 701 E-mail: info@vylyan.hu Web: www.vylyan.hu

Vylyan pincészet
Vylyan pincészet

 

Története

A környéke már a késő bronzkor óta biztosan lakott, Kisharsány és Nagytótfalu között e korból való bronzlándzsát találtak, továbbá római kori érmék és falmaradványok kerültek elő a falu határából. Írásban először 1249-ben említették „Harsan” néven, neve a hárs(fa) kicsinyítőképzős alakjából származik. Egykor a siklósi uradalomhoz tartozott, első birtokosai a Kán nemzetségbeliek voltak, őket a Garaiak követték, majd a Perényieké volt, később királyi birtok lett.

Vokány és Kisharsány közötti út, háttérben a Villányi-hegység

A középkorban a mai község határában még meglévő Babócsa és Sári nevű települések a török időkben elpusztultak. A török korban Kisharsány mindig lakott volt, megmaradt falunak. 1687. augusztus 12-én itt zajlott le a Szent Liga csapatai és a török had között az a csata, amely Baranya vármegye és az egész ország végső felszabadulását hozta. Ettől kezdve Caprara Aeneas császári tábornok birtoka lett a falu. A későbbi tulajdonosai közül érdemes még megemlíteni a Batthyány családot. A falu első kőtemplomát 1788-ban építették, harangját Grazból rendelték 1828-ban.