funiQ logo

Római kori romkert, Hévíz

Az Attila út végénél terül el a római kori romkert és a római kori műemlék épület. Hévíz Egregy városrésze az I. század első felétől egészen az V. század elejéig lakott volt, ezt bizonyítják az itt feltárt település maradványai.

A régi település egyik helyreállított, és bemutató célokra használt épületét, egy korai villagazdaság lakóépületét az eltelt évszázadok során többször átépítették. Az I. évszázadban még fagerendákból épített boronaház valószínűleg egy tűzvészben pusztult el, erre utalnak az épület alapkövein talált faszén maradványok. Ennek helyére a következő évszázad elején 45 méter hosszú, közel 23 méter széles – így több, mint 1000 m²-es – kőépületet építettek fel. Az oszlopos tornácú épületben egy hagyományos római fürdőt alakítottak ki meleg, langyos és hideg vizes medencékkel, ami jól mutatja, hogy a hévízi gyógyvizet már ekkor hasznosították a helyiek. Ez az épület valószínűsíthetően a II. század végén pusztult el.

A III. században épített kőépület központjában a perzsa vallásban jelentős fényistenség, Mithras szentélye kapott helyet. A szentély egyik oltárának alapkövét megtalálták egy feltárás során. A feltételezések szerint az istenség szentélyét valamikor a IV. század során rombolták le, helyén belső udvart alakítottak ki az épület több átalakítása mellett. Végső pusztulása az V. század elején következett be.

Az épület maradványainak „helyreállítására“, állagmegóvására először 2003-ban került sor. Ekkor igyekeztek a feltárások során előbukkant négy építési állapotot a látogató számára is élvezhető formában bemutatni. Az azóta eltelt években a maradványok állapota romlani kezdet, ezért 2011-ben újabb helyreállítási munkálatok váltak szükségessé.

A 2010-es években több újítás is történt a romkert közelében: játszóteret, szabadtéri színpadot, fedett kerékpártárolót és kerékpártámaszokat, valamint többnyelvű információs táblákat állítottak fel a romokat körülölelő, térkővel burkolt sétány mellett. Az ide látogatók kényelmét mozgáskorlátozottak számára is használható köztéri mosdó szolgálja. A nyári hónapokban kerékpártúrákkal, tematikus sétákkal, bortúrákkal, előadásokkal és családi napokkal várják a látogatókat.

A villaépület mellett régen egy asztalosműhely állt, ezt alakították át a 2010-es évek elején múzeumépületté, ahol ma a Hévíz évezredei című kiállítást nézhetik meg az érdeklődök. A bemutatott darabok nagy része az 1880-as években a Hévízdombon feltárt csaknem 1200 avar kori sír anyagából és a 76-os út Hévízt elkerülő szakaszán 2009-ben talált gazdag kora császárkori hamvasztásos sírok legszebb leleteiből származnak.

A romkerttől néhány percnyi sétára találjuk a Jézus Szíve-templomot, amelyet a legtöbben csak Fradi-templomként emlegetnek.

Nyitva tartás

  • A római kori romkert egész évben nyitva tart.
  • A Hévíz évezredei kiállítás hétfőtől péntekig 10-16 óráig tekinthető meg.