funiQ logo

Római katona sírja, Hévíz

Hévíz Egregy nevű településrészében 1925-ben véletlenül, földmunkák során találtak rá egy, a IV. században eltemetett római katonai sírjára. A késő római téglasírként is emlegetett történelmi emlék egy boltozatos, téglából, oltatlan mésszel készült sír, amely több évszázad után, teljes épségben került elő a föld mélyéről.

római katona sírja
Római katona sírja Fotó: funiQ

A téglasír egy mind ezidáig még feltáratlan temetőhöz tartozik. A sírban a csontvázon kívül bronzból készült övcsatot, ruhakapcsot, vas kést és császári pénzérmét is találtak. Ezek alapján az is kiderült, hogy a sír II. Constantinus római császár korában keletkezett. A leletanyagot a keszthelyi Balatoni Múzeumban tekinthetjük meg. A feltárt sír azonban az emberkéz alkotta tárgyak nélkül is különleges látnivaló.

római katona sírja
Római katona sírja Fotó: funiQ

A Hévíz környékén talált leletek arra is rávilágítottak, hogy a korai évszázadokban a területen élt emberek gazdagok voltak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szőlőhegy felé vezető úton találtak egy cserépedényt, amelyben 276 darab, a IV. századból származó római pénzérme volt.

Ha a sírtól néhány száz métert megteszünk, megcsodálhatjuk a Római kori romkert.

A katona sírjától továbbhaladva a szőlőhegy felé vezető út végén áll az Árpád-kori Szent Magdolna-templom.

A Hévízre visszavezető út mellett találjuk a zöld-fehér, a helyiek által csak "Fradi-templomként" emlegetett Jézus Szíve-templomot.