funiQ logo

Szentlélek-templom, Hévíz

Hévízre érkezve már messziről feltűnik a dombtetőn trónoló fehér és égszínkék színű Szentlélek-templom néhány tornya. Közelebb érve az is kiderül, hogy a római katolikus templomnak összesen hét tornya tör az ég felé, ezek közül öt egymás mellett sorakozik, a másik kettő a felülnézetből repülő galambot formáló épület két szárnyán magasodik. A hét torony a Szentlélek hét ajándékát (Bölcsesség Lelke, Értelem Lelke, Tudás Lelke, Jámborság Lelke, Erősség Lelke, Jótanács Lelke, Istenfélelem Lelke) jelképezi. A két szélső toronyban két-két harang van.

Az 1996-1999-ben, Bocskai János keszthelyi építész tervei alapján épült templom megjelenésében gótikus és modern stílusjegyek is keverednek.

Szentlélek-templom
Szentlélek-templom Fotó: funiQ

A mintegy ezer fő befogadására alkalmas templomba belépve egy legyező alakú belső térbe érkezünk, ahol a padokat félkörívben helyezték el az oltár körül. Faragott főoltára és a mellékoltárok is galambot formálnak, ez a motívum, amely a Szentlélek egyik ábrázolásmódja, számos helyen megjelenik a templomban.

A bejáratnál, a kupola alatt egy színes kőmozaikból kirakott galamb minta köszönt bennünket.

A templom díszei a festett üvegablakok, amelyeket egy helybeli művész festett. A kiállított keresztúti stációk tűzzománcból készültek, emellett Marton László Kossuth-díjas szobrászművész két bronzszobrát is megnézhetjük a sokszor csak "Kék templomnak" nevezett épületben.

Szentlélek-templom

A tabernákulum felett kéz nélküli, közel 200 éves korpusz van.

A belső teret főként fával borították, kialakítása miatt jó a templom akusztikája, amely így akár orgonahangversenyek megrendezésére is alkalmas. A templom 32 regiszteres orgonája az Aquincumi Orgonagyárban készült.

A templom kertjében és környezetében több szobrot is láthatunk.