funiQ logo

Öveges Emlékház, Páka

Pákán született 1895-ben a híres fizikus Öveges József. Szülőháza ma műemléki védelem alatt áll, ebben alakították ki 2011-ben az emlékházat. Az épületben találhatóak a professzor bútorai, személyes tárgyai, kísérletekhez használt eszközei. A csak előzetes egyeztetés után látogatható emlékházban a tárlatvezetések során be is mutatnak néhányat Öveges József egyszerűbb kísérletei közül.

Öveges professzor neve és a hozzá kapcsolódó torzonborz, lobogó haj, gyermeki örömtől csillogó arc az 1960-as években népszerű televíziós műsorokban is feltűnt. Egyszerű kísérleteivel, közérthető magyarázataival gyorsan a nézők kedvencévé vált.

A fizikus, tanító és egy személyben pap Öveges József gyermekkorát és élete végéig nyarainak nagy részét Pákán töltötte. A középkori varázslónak is beillő professzor iskolás éveit nem szülőfalujában töltötte, élete derekán mégis hazatért családjához, ekkor építtette nagyapja házának és szülőházának helyére a ma látható épületet. A házat 1993 óta emléktábla jelöli.

A Kossuth-díjas tudós bogaras dolgairól számos történet kering. Az egyik szerint például annyira félt a fertőzésektől, hogy csak a hozzá nagyon közel állókkal volt hajlandó kezet fogni, velük is csak bal kézzel. Ezt leszámítva azonban bárkivel pillanatok alatt megtalálta a hangot, legyen az egy egyszerű földműves, vagy valamelyik tudóstársa.

Pákán ma Öveges József nevét viseli a község egyik utcája, a helyi általános iskola és óvoda, valamint egy alapítvány, ami az „Öveges a gyermekekért” nevet kapta.

Az Öveges Emlékház csoportosan és egyénileg is látogatható.

Bejelentkezés és információ: a Művelődési Ház és Könyvtárban
email: pakaturista@freemail.hu
Telefon: +36 92 378 014, + 36 30 213 7137

Az Öveges József Általános Iskola és Óvodában egy emlékkiállítás keretében kerülhetünk még közelebb a híres fizikushoz.

Cím: 8956 Páka, Ifjúsági u. 13.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-16