funiQ logo

Mároki-kápolna, Szécsisziget

A XIII. században épült Mároki-kápolnát a Kerkától keletre, Szécsisziget határában a szőlőhegyen egy erdei tisztáson találjuk. A kápolna a török időkben elpusztult Petróc falu temploma volt, körülötte régi temető terül el.

A helyi lakosok nevezték el a kápolnát Márokinak, ám ennek okát a mai napig nem ismerjük, hiszen Márok nevű létező vagy elpusztult község nincsen Zala megyében, a hasonló nevű Márokföld pedig több mint huszonöt kilométerre van innen.

Mároki-kápolna
Mároki-kápolna Fotó: funiQ

A téglából készült, tornyos kápolna a török időkben, a XVI. században vált elhagyatottá. 1794-ben a Szapáry család állíttatta helyre, az eltelt évszázadok során pedig az eredetileg román stílusú épületet többször is átalakították.

A Mároki-kápolna sajátosságai az oltár körül falba épített ülőhelyek. Az épület nyugati bejárata fölé magasodó harangtorony formája egy eddig csak Zalában – Andráshidán és Dobronhegyen – látott XIII. századi típussal mutat rokonságot, mindhárom helyen haránt irányban lapított, téglalap keresztmetszetű építmény csatlakozik a nyugati oldalhoz.

A XX. század közepén Szécsisziget és Iklódbördőce összefogott a szőlőhegyi kápolna renoválása érdekében, ami 1964-ben valósulhatott meg.

a török időkben elpusztult Petróc falu temetője
A török időkben elpusztult Petróc falu temetője Fotó: funiQ

Egyes elméletek szerint Iklódbördőcéhez köthető a mároki-kápolna elnevezés is: a szomszédos Iklód – elpusztult – középkori plébániájának patrónusa ugyanis Szent Márk volt, a kápolna elnevezése talán innen ered.