funiQ logo

Bivalyrezervátum, Szécsisziget

Az ázsiai vagy indiai vadbivalytól származó házi bivalyt nagyjából 6000 évvel ezelőtt háziasították. Magyarországra az itt megtelepedő avar népekkel együtt került valamikor a VI. század közepén.

Erdélyben és Szatmárban kis gazdaságokban, míg Somogy és Zala megyében a nagy gazdaságokban tenyésztették ezt a nagy teherbírású állatot. A közönséges szarvasmarhánál igénytelenebb, de a hidegre és a melegre egyaránt érzékeny állat a mocsaras vidéket is kedveli, így a Kerka holtága körül kialakult ingoványos terület tökéletes élőhely a bivalyoknak.

a Bivalyrezervátum egyik lakója
A Bivalyrezervátum egyik lakója Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Hazánkban ma már csak 300-350 házi bivaly van, amelyeknek nagy része Nemzeti Parkok területén él.

A lomhának, nyugodtnak tűnő állatokkal érdemes vigyázni, ugyanis az egyik legkiszámíthatatlanabb háziállat. Ha ingerlik, vagy veszélyben érzi magát, megvadul, és képes eltaposni ellenségét.

A Szécsiszigeten lévő bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben. A rezervátumot alapvetően génmegőrzési céllal hozták létre, de fontos szempont volt kialakításakor az állatok bemutatása a látogatók számára, illetve a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése is.

házi bivalyok
Házi bivalyok Fotó: funiQ

Szécsiszigeten a nem kívánatos beltenyészet elkerülése érdekében két különböző tenyészetből való bivalycsorda lett telepítve. Az évek során több bivalyborjú is született, így a rezervátum elérte célját.

Elérhetőség

Telefon: +36 70 316 3690
Nyitva tartás: szabadon látogatható