funiQ logo

Kistolmácsi-tó

Kistolmácstól északra, Bázakerettye felé találjuk az 1989-ben épült, 11,2 hektár nagyságú völgyzárógátas víztározót. A tó kialakulása az 1980-as évek közepére nyúlik vissza, amikor az olajkutatás során egy geológiai robbantás következtében nagy vízhozamú forrás tört a felszínre, amely a Béci-patakkal együtt azóta is táplálja a tározót.

A forrás adta az ötletet egy ún. közjóléti tó kialakítására, ami a mai napig kedvelt kirándulóhely; fürdőzők, kempingezők, turisták és - a tilalmi időt kivéve - horgászok népesítik be partját. Büfé és kiépített szabadstrand szolgálja az ideérkezők kényelmét, a tónál vízibiciklit bérelni és kajakozni is lehet.

Kistolmácsi-tó
Kistolmácsi-tó Fotó: MTDMSz/Cartographia ©
 • Kistolmácsi-tó
  Kistolmácsi-tó Fotó: Kovács Károly
 • Kistolmácsi-tó keleti oldala
  Kistolmácsi-tó keleti oldala Fotó: Kovács Károly
 • Kistolmácsi-tó déli vége
  Kistolmácsi-tó déli vége Fotó: Kovács Károly
 • őszi strand a Kistolmácsi-tónál
  Őszi strand a Kistolmácsi-tónál Fotó: Kovács Károly
 • Kistolmácsi-tó
  Kistolmácsi-tó Fotó: Kovács Károly
 • kilátás a Kistolmácsi-víztározó déli vége felől
  Kilátás a Kistolmácsi-víztározó déli vége felől Fotó: Kovács Károly

A tó jelentősen megnövelte a település és környékének idegenforgalmát. A turizmus fellendülését jól mutatja, hogy Kistolmácson a méretéhez képest sok vendéglátó- és szálláshely található.

A tóban napi és heti területi jegy ellenében lehet horgászni is. A változatos halállomány része a ponty, amur, compó, ezüstkárász és a különböző keszegfajok, valamint a ragadozó halfajok közül a süllő, csuka és balin.

A tó északi részén, a Kistolmácsi Erdei Laknál található a Lenti és Kistolmács között közlekedő erdei kisvasút egyik végállomása.