funiQ logo

Vétyem Erdőrezervátum (Vétyemi ősbükkös)

Az erdőrezervátum egy olyan védett erdőterület, amely egy fokozottan védett magterületből és a körülötte lévő védőzónából áll. A védőövezetben természetközeli erdőgazdálkodás folytatható, de a magterületen minden közvetlen emberi tevékenység - így az erdőgazdálkodás is - tiltott, hogy az erdő természetes folyamatait zavartalanul lehessen tanulmányozni, és hogy az erdő hosszútávú, emberi beavatkozás nélküli természetes ökológiai és evolúciós folyamatait megismerhessük. Az erdőrezervátumok vizsgálata során összehasonlítható a természetes, érintetlenül hagyott erdő a kezelttel.

Vétyemi Ősbükköst jelző tábla

Az erdőrezervátumok változatos erdőszerkezetű, gazdag és különleges növény- és állatvilággal rendelkeznek. Magyarországon az 1990-es években kezdődött az erdőrezervátum-hálózat kiépítése, és több területen a kutatás is. A hazai hálózat ma több mint 60 erdőrezervátumot foglal magába.

Vétyem erdőrezervátum
Vétyem erdőrezervátum Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

A Vétyemi ősbükkös az országos erdőrezervátum program keretén belül kijelölt erdőrezervátumok egyike, a zalai természetes erdők, ezen belül a dél-dunántúli bükkösök "bemutatóterme".

bükkfa a Vétyem Erdőrezervátumban
Bükkfa a Vétyem Erdőrezervátumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Szép növésű, hatalmas bükkfák teszik ki az erdőrezervátum nagy részét, a fák átlagosan 170 évesek és 40 méter magasak. Jól megfigyelhető a természet körforgása: a magterületen belül néhol nem könnyű a haladás, mivel a kidőlt, öreg fákat nem szállítják el, az időre és a természetre bízva azokat.

Az ősbükkös területén tájékoztató táblákon olvashatjuk az 1974-es és az 1996-os állapotfelmérés eredményeit, ami alapján jól nyomon lehet követni az erdő fejlődését.

információs tábla a Vétyem erdőrezervátumban
Információs tábla a Vétyem erdőrezervátumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

A talajszint növényei között megtalálható a gímpáfrány, erdei pajzsika, tündérfürt, farkasboroszlán.

A szabadon látogatható erdőrezervátum a Zalaerdő Zrt. kezelésében áll, és Tormafölde határában található.

Vétyemi Erdőrezervátum