funiQ logo

Répáshuta

A Bükk délkeleti részének zárványtelepülése, kedvelt üdülőhely. Lakóinak száma 600 fő.

Túraajánlatok

A község közelében van a Balla-barlang, ahol őskori lakhelyet tártak fel a régészek.

A természetjárókat a turistautakon kívül a Tárnics, a Kőbalta és a Rejteki tanösvények várják, a télisportok kedvelőit felvonókkal ellátott sípályák fogadják.

Látnivalók

A falu régi pásztorháza ma tájház, berendezése az 1930–40-es évekből való. Az egykori üveghuta termékeiből is láthatunk benne.

Története

Viszonylag fiatal település. Területe a diósgyőri koronauradalom része volt. A XVIII. század közepén a tudatosabb erdőgazdálkodás, majd az ide telepített üveghuták és az ezeket kiszolgáló ipar nyújtotta munkalehetőség szlovák és ruszin jobbágyokat vonzott ide.

Először 1790-ben kelt okleveleken szerepel a „Répáshuta” név. Stuller János, az Andreas Kneidiger által a Gyertyán-völgybe telepített huta első bérlője további morvák, morvaországi németek, szlovákok és ruszinok betelepítésével 200–300 főssé növelte a falu létszámát. Temploma és papja nem volt, a szomszédos településekről átjáró lelkipásztorok gondoskodtak a vallás gyakorlásáról.

Mai helyére a település 1898 után, az üveg gyártását biztosító gyertyán-völgyi üveghuta megszűntével költözött. A költözés 1920 körül fejeződött be. R. k. templomát ebben az időben építették.