funiQ logo

Őslevendulás, Tihany

A tihanyi Csúcs-hegy és Apáti-hegy között húzódó őslevendulás hazánk egyik rejtett természeti csodája.

Bittera Gyula gyógynövényszakértő 1926-ban bérbe vett a tihanyi apátságtól egy darabkát a Csúcs-hegynél húzódó birkalegelőből, és a Franciaországból magával hozott szaporítóanyag felhasználásával elültette itt az első levendulákat. Az alacsony igényű kis növények gyorsan szaporodtak, hamarosan ez a terület vált hazánk első ipari célú nagy levendulaültetvényévé. A tihanyi levendula sikerét jelzi, hogy akkoriban még a tőzsdén is jegyezték.

Nem sokkal később a bérelt területet megnövelték, így a levendulasorok már 100 hektáron burjánzottak. Az 1930-as évek végén keserűmandula fákat ültettek a sorok közé, amelyek közül néhány még ma is itt áll.

A levendulást azonban az 1950-es évek végétől nem volt, aki gondozza, és lassan pusztulásnak indult. Nagyobb részét beszántották, a megmaradt területeken pedig elvadultak, elgazosodtak a korábban szépen rendezett sorok.

A '90-es évek környékén fedezték fel újra ezt az elveszett kis csodaországot, ekkor láttak neki az őslevendulás felélesztéséhez, és újabb területeken is elkezdtek levendulát termeszteni.

Mára már közel 30 hektáros területen zajlik ennek a kis félcserjének a termesztése a félszigeten. Az őslevendulásban nem ritkák a 2 méter átmérőjű levendulatövek sem, amelyek lepkék ezreit vonzzák magukhoz. A learatott levendulát először kiszárítják, aztán csokrok, vagy illatzsákok formájában kerülnek a piacra, a levendulamagok pedig a kerepestarcsai olajlepárlóba kerülnek feldolgozásra.

Minden év június-júliusában, a levendulavirágzás idején szakemberek kalauzolásával járhatjuk be az újonnan telepített levendula mezőt. Az ekkor tartott Levendula Fesztiválon megismerhetjük a levendula különféle felhasználási módjait, népművészeti kirakodóvásáron, kézműves játszóházban és amatőr művészeti fellépéseken vehetünk részt.

Ez az apró lila virágos növény nem csak csodaszép, és bódító illatú, de nagyon hasznos is. Sokan nem tudják, de a ruhásszekrénybe helyezett szárított levendula távol tartja a molylepkéket. Egy sírós baba ágya mellé pedig érdemes elhelyezni egy kis csomagot a növényből, hiszen kibocsátott illóolaja nyugtató, altató hatású. Ha gyötör a fejfájás, érdemes levendula illóolajt dörgölni a halántékunkba. Ha pedig ablakpárkányunkba, erkélyünkre levendulát ültetünk, kevesebb szúnyog miatt kell bosszankodnunk, ugyanis ezek elkerülik a növényt.

Még egy érdekesség, aminek ugyan valószínűleg sosem fogjuk hasznát venni, de azért nem árt tudni: a levendula mezőnket a legegyszerűbben úgy gazolhatjuk ki, ha beengedünk közé néhány bárányt, ezek ugyanis a zöld növényeket megeszik, de a levendulát nem szeretik.

Az egyik újabb keletű levendulaültetvényt a gödrösi elágazásnál találjuk, itt rendezik meg minden évben a Levendula szedés nevű, a turisták körében nagy népszerűségnek örvendő programot, ahol a helyszínen vásárolt levendulagyűjtő táskába szedhetjük a levendulát, amit aztán haza is vihetünk. Az egész családokat vonzó esemény már a levendulaültetvény és a Balaton látványa miatt is érdekes, de az igazán lenyűgöző a nyugalom, ami szedés közben megszállja az embert - ez nyilván a levendula nyugtató hatásának és a csendes környezetnek köszönhető.