funiQ logo

Bélapátfalva

A település Heves megyében, Egertől északra, a Bél-kő nyugati lábánál található.

Látnivalók

Gilitka-kápolna

Egykoron a II. Kilit egri püspökről elnevezett völgyben vezetett az út az 1232-ben alapított ciszterci monostorhoz. A Gilitka szó a név becéző, népies változata. A forrás közelében épült kápolnát az 1750-es években Androvics Miklós, az egri szeminárium rektora barokk stílusban újíttatta fel, és Szent Annáról – Szűz Mária édesanyjáról – nevezte el. A kápolnát az Egri Érsekség 2007-ben renováltatta és újraszenteltette.

Egyéb látnivalók, múzeumok: Gesztenyés Kiállítóház, Apátfalvi Cserépedény Kiállítás, Vidámpark, Bélkő Tanösvény, Lak-völgyi tó.

Éves rendezvények: Téltemető Mulatság  (február), Bélapátfalvai Motoros Találkozó (május), Kistérségi Amatőr Műkedvelők Estje (június), Szüreti Mulatság és Jótékonysági Bál (szeptember).

Története

Bélapátfalva területe a XII–XIII. század óta lakott. A település elsősorban a középkori ciszterci kolostoráról és az 1908-ban alapított cementgyárról vált ismertté.

A város – és a kistérséget alkotó többi település – önkormányzata számára az ezredfordulón bezárt nagyüzem elbocsátott munkásainak elhelyezése, új munkahelyek létrehozása komoly kihívást jelentett az elmúlt évtizedben. Mára a helyzet jórészt rendeződött, az egykori cementgyár területén kialakított ipari parkban 20–25 vállalkozás foglalkoztat pár száz munkavállalót. (E régi, környezetszennyező üzemet 1980-ban váltotta fel az új gyár, melyet az 1990-es évek elején magánosítottak, majd – piaci manőverek áldozataként – bezártak. 2004-ben bontása befejeződött, helyén ipari parkot és vidámparkot létesítettek.)

A településen egyre inkább felértékelődnek a környező természeti értékek, a város gazdaságában egyre jelentősebbek a turizmus-vendéglátásból származó bevételek.