funiQ logo

Horváth-ház, Balatonfüred

Ez a Balatonfüred reformkori városrészében álló, 1796-98-ban épített copf stílusú épület mindig is idegenforgalmi célokat szolgált. A Horváth család a magyar előkelőségek fogadására építtette fel a villát, amelyben ma a földszinten üzletek, az emeleten lakások és apartman található. 

Horváth-ház - 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált
Horváth-ház - 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált Fotó: funiQ

Az épület azonban nem csak külső megjelenése és kora miatt érdekes, hanem azért is, mert itt rendezték meg az első Anna-bált. Az országszerte híres esemény emlékére a ház falán márvány táblát helyeztek el, amelyek felirata a következő: "Ebben a házban rendezték meg 1825-ben az első füredi Anna-bált Szentgyörgyi Horváth "Anna" Krisztina tiszteletére. Ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével Kiss Ernővel, az Aradi vértanúk egyikével. Emléküket tisztelettel őrizzük. Nők a Balatonért Egyesület 2006"

A Horváth-ház több mint 200 éves, kiemelt műemléknek számító pincéjében 2013-ban mozgáskorlátozottaknak is látogatható borgaléria kapott helyet, amelynek kialakításakor elsősorban a borkultúra bemutatását tűzték ki célul.