funiQ logo

Nosztalgia Látványtár és Giccsmúzeum, Keszthely

"Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel" áll Dante híres idézete a múzeum egyik tábláján, nem is véletlenül.

A Túri Török Tibor magángyűjteményét bemutató többszintes múzeumban legalább 5 000, az 1800-as évektől az 1960-as évekig használt tárgy, szobor, festmény kapott helyet. A ma is ismert konyhai felszereléseken meg sem lepődik az ember, de aztán szembetalálja magát egy csehszlovák vibrátorral, vagy egy bőrkesztyű préselővel, vagy egy betonkeverő kinézetű régi mosógéppel. És ez még nem minden! A sorok között járkálva megnézhetünk régi fegyvereket, egy nyakkendő-, gallér- és nadrágél vasalót, egy borotvapenge élezőt, teleszkópos poharat, az ég felé tekintve pedig több száz festmény szereplője tekint le ránk.

Az egyik hátsó terembe rejtett Giccsmúzeum régi porcelán figurákat, aranyazott kávéskészleteket, a jó ízlés határait erősen súroló, vagy azon túllépő tárgyakat mutat be.

A Nosztalgia Látványtárban alakították ki 2014-re azt az orvosi váróteret és emlékszobát, amelyben a "szegények" orvosának nevezett, Dr. Liposits Elemérnek állítanak emléket. A felvidéki születési, Pécsett diplomázott doktor 1946-tól haláláig, 1993-ig Keszthelyen dolgozott. Az orvos egykori műszereit, ritka röntgen gépét, amelyből abban az időben mindössze 3 darab volt hazánkban, valamint egyéb orvosi eszközeit láthatja a közönség az emlékszobában.

A múzeum hivatalos weboldala: www.babamuzeum-keszthely.hu/hu/nosztalgiamuzeumwww.babamuzeum-keszthely.hu/hu/nosztalgiamuzeum